Collaboratieve collegezaal

In deze video krijg je een toelichting op de Collaboratieve collegezaal.
Collaboratieve collegezaal plattegrond
Collaboratieve collegezaal plattegrond

Concept

De collaboratieve collegezaal kenmerkt zich door afwisselende rijen van diepe en minder diepe tafels. In geval van een oplopende zaal, bevinden zich twee rijen per trede. Studenten aan ondiepe tafels kunnen zich omdraaien en vormen zo snel een groep met de studenten achter hen. Iedere groep is goed bereikbaar voor de docent en heeft de beschikking over een whiteboard. Een bijzondere variant is een volledig ronde collaboratieve collegezaal, geïnspireerd op de ronde collegezalen van Oregon State University, maar dan beter gericht op activerende werkvormen.

Waar staat het project nu?

Dit project bevindt zich in de initiatiefase. Het idee van de collaboratieve collegezaal is besproken met een tiental docenten. Zij zijn enthousiast. Als grootste voordeel zien zij dat de zaal activerende lesvormen stimuleert, maar traditionele lesvormen niet in de weg staat.

Vervolg

We kijken met interesse naar Amsterdam UMC, waar onlangs een collaboratieve collegezaal is gerealiseerd. Vanwege coronamaatregelen is het lastig om een bezoek te brengen aan Amsterdam UMC, maar we gaan uiteraard in gesprek over ontwerpafwegingen en ervaringen.