Podcast: Travelling Concepts on Air

Travelling Concepts on Air is een podcastserie waarin de beloftes en idealen van interdisciplinariteit worden onderzocht. Interdisciplinariteit wordt in toenemende mate gezien als een objectief doel binnen de universiteit en wordt weergegeven als iets dat samenwerking stimuleert en faciliteert tussen verschillende velden en disciplines. 

In deze podcastserie verkennen dr. Tessa Diphoorn en dr. Brianne McGonigle Leyh, beide lid van de Utrecht Young Academy, deze onderliggende aannames door te focussen op het idee van 'reizende concepten'. Reizende concepten refereert naar concepten die reizen tussen disciplines en vaak fungeren als brandpunt voor interdisciplinaire samenwerking. Tijdens de podcastserie worden de volgende vragen geadresseerd:  

Logo
  • Hoe en waarom reizen concepten tussen disciplines?
  • Hoe veranderen concepten door disciplines?
  • Waarom reizen bepaalde concepten wel en andere niet?
  • Wat zijn de voordelen en beperkingen van reizende concepten?
  • Zorgen deze concepten ervoor dat onderzoekers uit verschillende disciplines met elkaar kunnen praten?

Tessa en Brianne beantwoorden deze vragen door maandelijkse sessies te organiseren waarin gastsprekers verschillende concepten uitwerken, zoals duurzaamheid, oorlog of burgerschap. Hierbij wordt gekeken hoe de concepten worden gebruikt in hun disciplines en wat dit betekent voor interdisciplinair onderzoek. Iedere sessie is gericht op een specifiek concept. De organisatoren hosten en interviewen twee onderzoekers per sessie, die ieder een bepaald concept op een specifieke (en vaak andere) manier gebruiken.

Luister naar de trailer om een eerste indruk te krijgen. Seizoen 2 van Travelling Concept on Air belooft een goede line-up van ‘travelling concepts’, zoals zeeniveau, surveillance, gelijkheid, jeugd, en nog veel meer. 

Travelling Concepts on Air Seizoen 2:

Introductie 

Aflevering 1: Zeeniveau

Aflevering 2: Surveillance 

Aflevering 3: Equilibrium

Aflevering 4: Veiligheid & Studenten podcast 

Aflevering 5: Feiten

Aflevering 6: Soevereiniteit

Aflevering 7: Queer 

Aflevering 8: Geweld

Aflevering 9: Jeugd

Travelling Concepts on Air Seizoen 1: