Prof. dr. Jolle Demmers

Hoogleraar
Geesteswetenschappen
Algemeen
030 253 6198
j.demmers@uu.nl

Jolle Demmers is Hoogleraar Conflict Studies. Deze leerstoel is ondergebracht bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen binnen het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis.

Jolle Demmers speelde een actieve rol in de opbouw van het onderwijs- en onderzoeksveld Conflict Studies, zowel binnen de UU als in Europees verband (via verschillende ITN Marie Curie subsidies). Ze deed onderzoek naar neoliberale hervormingen en politiek geweld in Mexico; de rol van diaspora netwerken in burgeroorlog; en naar burgerslachtoffers van westerse coalitieoorlogen in Syrië en Irak. Ze doceert en schrijft over theorieën van gewelddadig conflict, militair neoliberalisme, en langeafstandsoorlog. Momenteel werkt ze aan een onderzoeksproject over The Intimacies of Remote Warfare en de rol van technologie in de re-configuratie van hedendaagse oorlogsvoering.

Jolle was coördinator van de succesvolle MA Conflict Studies & Human Rights van 2004 tot 2019.  Haar boek Theories of Violent Conflict (waarvan de 3e editie verschijnt in 2025) wordt internationaal veel gebruikt als academisch handboek. Jolle was ondermeer Associate Visiting Professor aan University of California, Berkeley.

Jolle co-produceerde verschillende cross-disciplinaire projecten met BAK, Jonas Staal, De Balie, TAAK,  Hacking Habitat, en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg op het snijvlak van kunst, politiek en oorlog (e.g. Stateless Democracy, Remote Control, New World Summit, The Ultra-periphery).

Demmers is momenteel Departementshoofd van Geschiedenis en Kunstgeschiedenis (2022-2025). Ze was van 2019-2024 lid van de commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken, en maakt sinds 2022 deel uit van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Nederlandse Defensie Academie. Sinds 2022 is Jolle lid van de stuurgroep van de NWA route Tussen Conflict en Coordinatie.

 

Ze schrijft regelmatig opiniestukken over de oorlog in Oekraine.

 

 

Recente video:

Why do Western states resort to long-distance warfare? Studium Generale, Utrecht, 1 december 2020.

 

Recente pod casts:

Remote Warfare: interdisciplinary perspectives in the Saferworld's Warpod series (August 2021);

WAR in the series Travelling Concepts on Air (October 2020);

The Remote Warfare Paradox  WarPod #16 from the Oxford Research Group (June 2020);

An Assemblage Approach to Liquid Warfare Security Dialogue podcasts (January 2019).

 

Conflict Studies

Het interdisciplinaire veld Conflict Studies stelt zich de vraag hoe en waarom mensen overgaan tot collectief geweld tegen andere (gewapende) groepen, organisaties of de staat. Het poogt daarbij het complex aan allianties, discoursen en legitimaties te ontrafelen waarmee zowel lokale als internationale actoren gewelddadige conflicten uitvoeren, in stand houden, en beëindigen. 



Leeropdracht
Conflict Studies
Oratiedatum
29-01-2020