Jolle Demmers benoemd tot hoogleraar Conflict Studies

Prof. dr. Jolle Demmers. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Jolle Demmers

Prof. dr. Jolle Demmers (Geschiedenis van de Internationale betrekkingen) is per 1 februari 2019 benoemd tot hoogleraar Conflict Studies. De leerstoel is ondergebracht bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen binnen het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis.

Conflict Studies

Het interdisciplinaire veld Conflict Studies stelt zich de vraag hoe en waarom mensen overgaan tot collectief geweld tegen andere (gewapende) groepen, organisaties of de staat. Het poogt daarbij het complex aan allianties, discoursen en legitimaties te ontrafelen waarmee zowel lokale als internationale actoren gewelddadige conflicten uitvoeren, in stand houden, en beëindigen. 

Jolle Demmers

Demmers was medeoprichter van het Centre for Conflict Studies en speelde een belangrijke rol in de  opbouw van het onderwijs- en onderzoeksveld Conflict Studies binnen de Universiteit Utrecht. Ze is coördinator van de succesvolle master Conflict Studies & Human Rights en doceert en schrijft over theorieën van gewelddadig conflict, neoliberalisme en geweld, en diasporas in conflict. Momenteel werkt ze aan een onderzoeksproject over The Intimacies of Remote Warfare en de reconfiguratie van hedendaagse oorlogsvoering.  Ze ontving verschillende EU Marie Curie ITN subsidies en was ondermeer Associate Visiting Professor aan de University of California, Berkeley.

Demmers co-produceerde verschillende cross-disciplinaire projecten met BAK, Jonas Staal, De Balie, TAAK,  Hacking Habitat, en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg op het snijvlak van kunst, politiek en oorlog (bijv. Stateless Democracy, Azawad Embassy, Remote Control, New World Summit en The Ultra-periphery).

Institutions for Open Societies

Jolle Demmers is tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.