Beatrice de Graaf benoemd tot faculteitshoogleraar bij Geesteswetenschappen

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: David van Dam
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Historica Beatrice de Graaf (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) is door de decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen, in samenspraak met het hoofd van het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, benoemd tot faculteitshoogleraar aan de faculteit Geesteswetenschappen. De Graaf is hoogleraar History of International Relations and Global Governance. Zij speelt een belangrijke rol binnen het Strategisch Thema Instituties voor Open Samenlevingen en is een van de leidende figuren binnen de hub Security in Open Societies. Tevens is zij betrokken bij het Centre for Global Challenges. Met de benoeming van professor de Graaf als faculteitshoogleraar onderstreept de faculteit de grote waarde die zij hecht aan de verbinding tussen wetenschap en maatschappij.

Beatrice de Graaf doet onderzoek naar de geschiedenis van veiligheid en (contra)terrorisme vanaf de negentiende eeuw tot heden. In 2014 ontving zij een ERC Consolidator Grant voor het project Securing Europe, Fighting its enemies, waarvoor zij met een team van historici onderzoek doet naar de ontwikkeling van Europese veiligheidsregimes tussen 1815 en 1914. Daarnaast bestudeert De Graaf hedendaagse vormen van radicalisering en duidt in de media de achtergronden van terrorisme en veiligheid.

De Graaf is onder meer wetenschapscolumnist in de NRC, zit in de European Council on Foreign Relations en zat onder meer de Nationale Wetenschapsagenda voor. In 2017 werd De Graaf benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zij heeft vanaf het begin van haar carri√®re ernaar gestreefd theoretische inzichten in terrorisme en veiligheid tastbaar te maken voor overheden en, via de media, voor een breder publiek. In 2018 werd ze voor haar inzet beloond met de Stevinpremie.

De faculteit Geesteswetenschappen benoemt hoogleraren tot faculteitshoogleraar die profielbepalend zijn voor de faculteit en op basis van uitstekende wetenschappelijke verdiensten.