Opening van het Academisch Jaar 2022-2023

tot

De jaarlijkse viering van de Opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Utrecht vindt plaats op 5 september 2022. 

Livestream terugkijken

Tijdcodes video

  • 1:18 - Openingswoord door Anton Pijpers
  • 17:50 - Speech Naomi Ellemers
  • 36:30 - In gesprek over sociale veiligheid
  • 1:06:50 - Uitreiking studentenprijzen
  • 1:23:18 - Afsluiting Henk Kummeling

Lees de speeches en laudatio's

Thema: sociale veiligheid

We benutten de gelegenheid om een belangrijk, soms lastig thema te bespreken: sociale veiligheid.

Keynote speaker is organisatiepsycholoog en universiteitshoogleraar Naomi Ellemers. Zij is voorzitter van de Commissie Ongewenst Gedrag van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) die binnenkort rapporteert. Tijdens de Opening van het Academisch Jaar zal ze resultaten van haar onderzoek presenteren en laten zien hoe iedereen in de universiteit een bijdrage kan leveren aan het bevorderen van sociale veiligheid. 

Ellemers legt uit dat we vaak ongemak voelen wanneer we worden geconfronteerd met ongewenst gedrag. We hebben daardoor de neiging weg te kijken, het gedrag te rechtvaardigen, slachtoffers de schuld te geven of alleen symbolisch actie te ondernemen. In haar keynote benadrukt Ellemers dat zo lang we het ongemak rondom ongewenst gedrag niet onder ogen zien en omarmen, we niet in staat zullen zijn te zien wat er werkelijk speelt, wat mensen nodig hebben en het te bespreken. We kunnen alleen leren hoe we het beter kunnen doen als we de ongemakkelijke waarheid onder ogen zien dat veel van onze dagelijkse prosessen en ingeslepen gewoontes misschien wel een averechts effect hebben. Jezelf en anderen ongemakkelijke vragen stellen vergt moed en een open houding. Dat is volgens Ellemers ook in onze universiteit hard nodig en de manier om vooruit te komen.  

Tijdens de viering zal ook collegevoorzitter Anton Pijpers ingaan op het thema en zullen studenten en medewerkers reageren op de lezing van Naomi Ellemers.

Studentenprijzen

Daarnaast maken we de winnaars bekend van de twee studentenprijzen; de prijs voor de Beste Masterscriptie en de prijs voor een Bijzondere Bestuurlijke en Maatschappelijke Verdienste. Bekijk de genomineerden.

Aanmeldingen gesloten

Het evenement zal in hybride vorm worden gehouden. In de Domkerk hebben we beperkte plaatsen en het maximaal aantal aanmeldingen hiervoor is bereikt. Het evenement is live te volgen via de livestream.

Livestream

In vertrouwen praten, melden of een klacht indienen

Als je iets vervelends hebt meegemaakt of ergens mee zit, is het belangrijk hier niet mee rond te blijven lopen. Weet dat je hulp kunt krijgen als je deze moedige en belangrijke stap zet. De vertrouwens- en ombudspersonen gaan vertrouwelijk met jou en je vraag of melding om. Twijfel je waar je terecht kunt? Neem vooral contact op met een van de genoemde personen, je wordt altijd geholpen. We denken met je mee wie je het beste kan helpen, waar je ook aanklopt. 

Keuzehulp

Ongemakkelijke gesprekken

Studium Generale organiseert vanaf 6 september de reeks 'Ongemakkelijke gesprekken'. Drie avonden lang, onder het genot van een driegangendiner in restaurant De Zware Jongens, gaan we met wetenschappers het ‘ongemakkelijke gesprek’ aan over geld, seks en vliegschaamte.

Ongemakkelijke gesprekken

Betweter Festival

Op vrijdag 30 september is tijd voor de zesde editie van het Betweter Festival. Het kunst- & wetenschapsfestival van de Universiteit Utrecht in TivoliVredenburg. Met dit jaar veel aandacht voor sociale veiligheid: zo gaan traumapsycholoog Iva Bicanic en feministe Milou Deelen in gesprek over grensoverschrijdend gedrag en vertelt neerlandicus Daniel Janssen over de kracht van excuses. Dat en nog veel meer op een avond vol minicolleges, talkshows, muziek en live onderzoek. Meer info en tickets: BetweterFestival.nl

Betweter Festival
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Livestream
Meer informatie
kabinetszaken@uu.nl