27 oktober 2020 van 19:30 tot 21:30

Big History #6: De mens, de migrant

© iStockphoto.com/vichinterlang

Migratie is van alle tijden. Door stormachtige nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de archeo-genetica zijn we sinds kort in staat om de geschiedenis van de menselijke migratie met in kaart te brengen met een precisie die tot 2015 niet of nauwelijks denkbaar was. Toch roepen de nieuwe en veelal onverwachte ontdekkingen allerlei verdere vragen op. Vertelt de genetica wel het hele verhaal? Kunnen we migratie beschouwen als motor van de geschiedenis? Of steekt migratie als historisch fenomeen toch ingewikkelder in elkaar? Op 27 oktober geeft prof. dr. Leonard Rutgers (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) antwoord op deze vragen tijdens Big History #6.

Prof. dr. Leonard Rutgers (foto: Marijn Alders)
Prof. dr. Leonard Rutgers (foto: Marijn Alders)

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges. Zie voor de andere edities de website van Tivoli.

Begindatum en -tijd
27 oktober 2020 19:30
Einddatum en -tijd
27 oktober 2020 21:30
Entree
10E (regulier) | 5E (student)