Wetenschap x Porselein
Onze universiteit is een grote schatkist vol bijzondere verhalen. Elk bord en elk kopje uit de collectie Wetenschap x Porselein vertelt zo'n verhaal. Bij veel van die verhalen hoort een patroon of grafiek die wij hebben gebruikt voor een serie mooie relatiegeschenken van porselein. De serie is te koop in de online shop van de universiteit.
Cor Unum
Het porselein is gemaakt door Cor Unum, een keramisch atelier in 's-Hertogenbosch waar met veel passie en vakmanschap prachtig keramiek wordt vervaardigd. Cor Unum werkt met een team van professionals, studenten, ontwerpers, vrijwilligers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Een groeiende collectie
De huidige collectie bestaat uit een serie van vier patronen: over simulatie-software, het kijkgedrag van kinderen, de kern van onze aarde en het verwijderen van plastic in onze oceanen. Wil jij dat er nog een ander onderzoek vereeuwigd wordt op porselein? Neem dan contact op met ons.
#1 Over menselijk gedrag in de publieke ruimte
Op welke manier bewegen grote groepen mensen door de publieke ruimte? Computer science wetenschappers bij de Universiteit Utrecht ontwikkelen simulatie-software om verschillende scenario's weer te kunnen geven. Dit helpt bijvoorbeeld gemeentes bij het plannen van grote evenementen. De software toont onder andere hoe mensen door een vernauwing heen lopen, hoe zij afstand kunnen bewaren tot elkaar of op welke manier eenrichtingsverkeer het beste werkt.
#2 Over hoe kinderen naar gezichten kijken
Als een kind een gezicht bekijkt, kijkt het heen en weer tussen de twee ogen en de mond. Zo ontstaat een driehoekig kijkpatroon. Op de Universiteit Utrecht doen wij onderzoek naar sociaal kijkgedrag. We onderzoeken of er een relatie is tussen waar en hoelang kinderen kijken op het gezicht van hun ouder en hoe sociaal ze zijn. De uitkomsten vergroten onze kennis over de ontwikkeling van het kind en kunnen mogelijk toegepast worden voor het verbeteren van communicatie tussen ouder en kind, maar ook voor het ontwikkelen van sociale robots.
#3 Over de kern van onze planeet
Is de kern van onze aarde vloeibaar of vast? Zonder een onmogelijk diep gat te boren heeft een van onze wetenschappers bewezen dat de kern vast is. De omvang van deze kern is iets kleiner dan de omvang van de maan. Om er onderzoek naar te doen passen wij seismologie toe. De ontdekking van de J-golf in de Floreszee was het bewijs en leert ons over de evolutie van magnetische velden die essentieel zijn voor het leven op aarde.
#4 Over het opruimen van plastic in de oceanen
Plastic in onze oceanen zorgt jaarlijks voor de dood van 1.5 miljoen zeevogels, (wal)vissen and schildpadden. Maar ook voor onze eigen gezondheid vormt microplastic een risico. Hoe ruimen we de plastic zo efficiënt mogelijk op? Om deze vraag te beantwoorden doen oceanografen en klimaatwetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoek naar de stromingen van de oceanen en hoe deze de plastic afval transporteren. Het doel is om met deze kennis als eerste de Galapagos eilanden plastic-vrij te maken en uiteindelijk stap voor stap de oceanen op te ruimen.
Verkooppunt
Alle borden en bekers kunnen los worden besteld op de website van de Utrecht University Store.