De Faculty Club van... Pieter de Jong

In deze rubriek vertellen onze leden iets over zichzelf en waarom zij lid zijn van de Faculty Club. Pieter de Jong is gastheer in de Faculty Club.

De Faculty Club van Pieter de Jong

Waarom werk je in de Faculty Club?

Ik vind het heel erg leuk om mensen te bedienen. Het maken van een praatje en het persoonlijke contact met gasten spreekt me aan; meer dan bijvoorbeeld de banqueting van grote partijen. Ik houd van het kleinschalige van de Faculty Club en het vertrouwde gevoel van de Huiskamer. Hier komen veel verschillende medewerkers en alumni bij elkaar. De Faculty Club heet niet voor niets 'Huiskamer van de universiteit'. 

Hoe lang werk je al bij de Faculty Club?

Ik ben in september 2002 in het Academiegebouw begonnen met af en toe een dagje werken in de Faculty Club. Sinds een jaar of tien werk ik vast in de Faculty Club. Ik werk samen met een aantal vaste collega's. Ik heb jarenlang in de Huiskamer samengewerkt met Wim van 't Hart en Mark Heijboer. Ik werk nu ook veel samen met Hein van Woudenbergh. 

Ik houd van het vertrouwde gevoel van de Huiskamer. Leden moeten zich thuis kunnen voelen en daar hoort een praatje aan tafel zeker bij!

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ik kom uit het plaatsje Grou in Friesland en ben lang geleden begonnen in de horeca. Tijdens mijn opleiding aan de Middelbare Hotelschool heb ik onder meer stages gelopen in Stuttgart en Frankfurt. Daarna heb ik acht maanden op een cruiseschip gewerkt in het Caraïbisch gebied. Dat was keihard werken: acht maanden lang, zeven dagen in de week. Vervolgens heb ik nog een half jaar in een wintersporthotel in Zwitserland gewerkt in het plaatsje Laax. Na al die jaren in het buitenland besloot ik terug te keren naar Friesland om een baan in Nederland te zoeken. Ik ben in 2000 bij hotel Oud London in Zeist aan de slag gegaan. Toen Oud London de catering in het Academiegebouw ging verzorgen ben ik overgestapt en daar beleef ik nog steeds veel plezier aan.

Leukste herinnering aan de Faculty Club?

Ik weet niet of er een leukste herinnering is. Wel koester ik mooie herinneringen aan de vele themadiners, Happy Hours en Midsummernight Party's. Deze avonden zijn net iets specialer dan de reguliere avonden. De meeste leden zijn dan ook net iets vrijer dan wanneer ze met gasten afspreken. Ik kijk altijd met veel plezier terug op deze avonden.  

Welke veranderingen heb jij meegemaakt?

Ik ben in 2002 begonnen met werken in de Faculty Club. De Faculty Club bestond toen nog niet zo lang en het was in die periode niet heel druk. Dit is door de jaren heen langzaam veranderd. In de eerste jaren was het ook nog wat aftasten voor de universiteit, de cateraar en de Faculty Club: alles moest nog een beetje samenkomen. Het aantal leden is daarna langzaam gegroeid en dit geldt natuurlijk ook voor de activiteiten. Er leefde in het begin nog wel eens een idee dat de Faculty Club alleen voor hoogleraren was: misschien was de sfeer toen ook meer zakelijk. Geleidelijk is er wel een omslag gekomen. De vorige clubmanager Noor van Haren heeft daar hard aan gewerkt samen met de leden van de programmacommissie. Tegenwoordig komen er veel meer verschillende mensen in de Huiskamer en is het wat knusser en gezelliger.  

Waar kijk je het meeste naar uit?

Ik kijk er enorm naar uit om weer aan het werk te gaan: dat er weer gasten komen, dat ik gasten weer in de watten mag leggen. Dat ik weer een grapje kan maken of een serieus praatje. Ik heb dit allemaal enorm gemist in het afgelopen jaar.

Eventuele suggesties voor activiteiten voor de Faculty Club?

Ik heb gezien dat er ook steeds meer jonge leden naar de Faculty Club komen. Ik zou het wel leuk vinden om onze drankenkaart een jonger tintje te geven. Ik heb hiervoor al een drankenkaart met speciale cocktails in gedachten. Wellicht dat we deze cocktails ook een naam kunnen geven?