Lezingen en interviews

Lezingen vormen een vast onderdeel van onze activiteiten. Bij het samenstellen van de lezingen proberen we luchtige en wetenschappelijke onderwerpen met elkaar te verbinden. Zo brengen we de discussie op gang, die soms tot in de late uurtjes gevoerd wordt. 

  • Faculty Club, Utrecht Union, Epke Zonderland
  • Huiskamer Faculty Club

In de afgelopen jaren zijn we onder meer meegenomen in de ‘making of’ van het kunstwerk Skyscraper (de blauwwitte walvis die enkele maanden in de singel bij Tivoli Vredenburg uit het water sprong). Hierin werd ingegaan op de relatie tot het multidisciplinaire Utrechtse onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de ‘plastic soep’.

We werden ingewijd in het leven van de Utrechtse patriot Pieter Quint Ondaatje, de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca en de geheimen van Duitsland tijdens een lezing op de Duitse avond. Ook stonden er verschillende lezingen van Studium Generale op het programma, voorafgegaan door een diner in de Huiskamer met een korte inleiding door de gastspreker. 

Verder organiseerden we samen met International Neighbour Group een reeks lezingen 'This is our university' met onder meer universiteitshoogleraren Hans Clevers, Frits van Oostrom,  Coen Teulings en José van Dijck. Daarnaast ontvingen we spraakmakende Nederlanders in een reeks interviewavonden georganiseerd door studenten van Utrecht Union. Zoals de Nederlandse topturner en Olympisch kampioen Epke Zonderland, voormalig minister-president Jan Peter Balkenende, de bevlogen oud politicus, kinderboekenschrijver en wetenschapper Jan Terlouw, schrijfster Francine Oomen en de spraakmakende partijleider van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas. De samenwerking is erop gericht om studenten en alumni met elkaar te verbinden.

  • Faculty Club Utrecht Union Interview met Humberto Tan
  • Faculty Club, Utrecht Union, Jan Peter Balkenende
  • Faculty Club, Surinaamse avond

Terugblik op enkele lezingen