Departement Media- en Cultuurwetenschappen

Het departement Media- en Cultuurwetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek op het gebied van film, televisie, games, nieuwe media en digitale cultuur, theater, dans en performance, gender en etniciteit, muziek en cultuurbeleid. Cultuur is een dynamische mix van artistieke, creatieve en alledaagse activiteiten waarmee mensen vormgeven aan hun identiteit en handelen en waarbinnen maatschappelijke structuren en instituties vorm krijgen. Media (oude en nieuwe) spelen een cruciale rol in hoe dit gebeurt.

Onderwijs

Het departement is de thuisplek voor alle docenten van de bacheloropleidingen Media en Cultuur en Muziekwetenschap. Zij verzorgen ook verschillende masterprogramma’s: Film- en televisiewetenschap en de Engelstalige programma's Applied Musicology, Arts and Society, Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy, Gender Studies, Gender Studies (Research), Media, Art and Performance Studies, Musicology en New Media & Digital Culture.

Onderzoek

De media- en cultuurwetenschappers uit de verschillende onderzoeksgroepen werken vaak samen om vraagstukken rondom verschillende facetten van de rol van kunst, cultuur en media in de hedendaagse maatschappij te onderzoeken. Uiteenlopende media en culturele en artistieke performances worden in hun onderlinge samenhang bestudeerd. Dit gebeurt met speciale aandacht voor de relatie tussen hedendaagse en historische ontwikkelingen, trans- en intermediale verschijnselen, culturele diversiteit, emancipatie, erfgoed en de digital humanities.

Nieuws

© iStockphoto.com/Thomas Faull
21 februari 2017
‘Nepnieuws’ heeft een vlugge opmars gemaakt. In een opinieartikel beschrijft Dan Hassler-Forest het fenomeen en vergelijkt het met de nazi-term 'Lügenpresse'.
16 februari 2017
Symposium Ecogames: Game Research meets Sustainability
© iStockphoto.com/gremlin
14 februari 2017
Het uitgelekte seksfilmpje van Patricia Paay zorgde voor veel ophef. In Het Parool (10 februari) reageert Linda Duits op alle ophef rond de wraakporno.
RSS

Agenda

28 februari 2017 19:15 - 22:00
Op 28 februari vertoont het Postcolonial Studies Initiative de film 'Fuocoammare' als onderdeel van de jaarlijkse filmreeks.
Zondag met Lubach. Bron: YouTube
13 maart 2017 20:00 - 22:00
Op 13 maart organiseren het departement theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Het Huis Utrecht een nieuwe editie van WhyTheatre?! XL.
14 maart 2017 19:15 - 21:30
Op 14 maart vertoont het Postcolonial Studies Initiative de film 'The Pearl Button' als onderdeel van de jaarlijkse filmreeks.
RSS

Departement Media- en Cultuurwetenschappen