Het departement Media- en Cultuurwetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek op het gebied van film, televisie, games, nieuwe media en digitale cultuur, theater, dans en performance, gender en etniciteit, muziek en cultuurbeleid. Cultuur is een dynamische mix van artistieke, creatieve en alledaagse activiteiten waarmee mensen vormgeven aan hun identiteit en handelen en waarbinnen maatschappelijke structuren en instituties vorm krijgen. Media (oude en nieuwe) spelen een cruciale rol in hoe dit gebeurt.

Onderwijs

Het departement is de thuisplek voor alle docenten van de bacheloropleidingen Media en Cultuur en Muziekwetenschap. Zij verzorgen ook verschillende masterprogramma’s: Film- en televisiewetenschap en de Engelstalige programma's Applied Musicology, Arts and Society, Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy, Gender Studies, Gender Studies (Research), Media, Art and Performance Studies, Musicology en New Media & Digital Culture.

Onderzoek

De media- en cultuurwetenschappers uit de verschillende onderzoeksgroepen werken vaak samen om vraagstukken rondom verschillende facetten van de rol van kunst, cultuur en media in de hedendaagse maatschappij te onderzoeken. Uiteenlopende media en culturele en artistieke performances worden in hun onderlinge samenhang bestudeerd. Dit gebeurt met speciale aandacht voor de relatie tussen hedendaagse en historische ontwikkelingen, trans- en intermediale verschijnselen, culturele diversiteit, emancipatie, erfgoed en de digital humanities.

Nieuws

20 mei 2019
RTL Nieuws en het Belgische Nieuwsblad spraken met mediawetenschapper Dan Hassler-Forest over het success van de fantasy-serie.
Prof. dr. José van Dijck. Foto: Ed van Rijswijk
20 mei 2019
Op 24 mei 2019 ontvangt prof. dr. José van Dijck een eredoctoraat van de Universiteit van Lund, op voordracht van de Faculty of Engineering.
© iStockphoto.com/Pekic
16 mei 2019
Op dinsdag 14 mei was René de Glas naar aanleiding van de Week van de Game te gast bij NPO Radio 1 om te spreken over gaming.
RSS

Agenda

23 mei 2019 16:00 - 25 mei 2019 18:00
Van 23 tot 25 mei vindt de 'Performing Robots Conference: Dialogues Between Theatre and Robotics' plaats in Utrecht.
24 mei 2019 20:30 - 25 mei 2019 23:00
This documentary explores the history and present of the internet. Is it one of the greatest revolutions ever experienced? With media scholar Dr Nanna Verhoeff.
groep tieners op de bank met mobiele telefoons
29 mei 2019 09:00 - 13:00
Symposium over de impact van digitalisering op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren.
RSS