Heb jij een grote voorliefde voor muziek? Ben je nieuwsgierig naar allerlei muzieksoorten? En heb je een talenknobbel? Dan is de opleiding Muziekwetenschap wellicht een goede match voor jou!

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2023
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Musicologen zijn overal

Bij de talkshow Jinek! of bij het radioprogramma Vroege Vogels. Bij het  Concertgebouw of bij het muziekfestival Noorderslag. Bij orkesten en bands. Bij de Volkskrant tot aan hippe magazines als Glam Cult. Overal waar muziek klinkt, is wel een musicoloog aan het werk.

Van Mozart tot Motown

In het eerste jaar maak je kennis met de Europese en Amerikaanse muziekcultuur. Vanaf de negende eeuw tot nu. Je houdt je bezig met pop, jazz, musicals, films en reclame. Welke rol speelt muziek in de moderne wereld? Welke invloed hebben oude meesters op klassieke concert- en festivalprogrammering? Zit er verschil tussen streaming, Lp, Tv, of games? En hoe werkt de muziekindustrie? Deze evolutie van muziek kun je niet begrijpen zonder een stevige dosis muziektheorie. Dus je luistert niet alleen: je bestudeert ook partituren, instrumenten en geluidsdragers.

De veelzijdigheid vind ik het leukste aan de opleiding Muziekwetenschap. Zo heb ik in dit jaar een vak gevolgd over een Nederlands liedboek uit de zeventiende eeuw, maar ook een vak over de rol van muziek in diverse media.

De ideale student Muziekwetenschap

Heb jij een grote voorliefde voor muziek? Ben je nieuwsgierig naar allerlei muzieksoorten? Als student Muziekwetenschap luister, lees en discussieer je graag over muziek. Liefst heb je ook een talenknobbel. Duits, Frans en zelfs Russisch kunnen van pas komen! En natuurlijk worden er noten gelezen; zorg er dus voor dat je in elk geval muziek in de g-sleutel goed kunt lezen.

Je moet Muziekwetenschap in Utrecht studeren, omdat

  • de muziekcollectie van de universiteitsbibliotheek in Utrecht één van de rijkste ter wereld is, met veel muziekoverzichten en bladmuziek. Uit binnen- en buitenland komen mensen om onze collectie te raadplegen. 

  • je lid kunt worden van Studievereniging Hucbald! De studievereniging organiseert leuke activiteiten zoals lezingen, concertbezoeken, open podia, korting op studieboeken, excursies, borrels, feestjes en een koorproject.

  • je dan extra uit je studie kunt halen. Bij Muziekwetenschap in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Muziekwetenschap een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56700