Beste van het land
Keuzegids 2022 Topopleiding

Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht is in de Keuzegids 2022 uitgeroepen tot de beste van Nederland.

Musicologen zijn overal

Bij De Wereld Draait Door of bij het radioprogramma Vroege Vogels. Bij het Amsterdamse Concertgebouw of bij het muziekfestival Noorderslag. Bij orkesten en bands. Bij de Volkskrant of NRC tot aan hippe magazines als Glam Cult. Overal waar muziek klinkt, is wel een musicoloog aan het werk. Tijdens de bachelor Muziekwetenschap bestudeer je westerse muziek en hoe deze onze wereld bereikt. Of dat nu is via cd, mp3, tv of games.

Genoeg noten op je zang?

Heb jij een grote voorliefde voor muziek? Nieuwsgierig naar allerlei muzieksoorten? Als student Muziekwetenschap luister, lees en discussieer je graag over muziek. Liefst heb je ook een talenknobbel. Duits, Frans en zelfs Russisch kunnen van pas komen! En natuurlijk worden er noten gelezen; zorg er dus voor dat je in elk geval muziek in de g-sleutel goed kunt lezen.

Van Mozart tot Motown

In het eerste jaar maak je kennis met de Europese en Amerikaanse muziekcultuur. Vanaf de negende eeuw tot nu. Je houdt je bezig met pop, jazz, musicals, films en reclame. Welke rol speelt muziek in de moderne wereld? Welke invloed hebben oude meesters op klassieke concert- en festivalprogrammering? En hoe werkt de muziekindustrie? 

De veelzijdigheid vind ik het leukste aan de opleiding Muziekwetenschap. Zo heb ik in dit jaar een vak gevolgd over een Nederlands liedboek uit de zeventiende eeuw, maar ook een vak over de rol van muziek in verschillende media.
Hanna den Hollander, student Muziekwetenschap

Evolutie van muziek

Deze evolutie van muziek kun je niet begrijpen zonder een stevige dosis muziektheorie. Dus je luistert niet alleen: je bestudeert ook partituren, instrumenten en geluidsdragers.

  • Illés Plompen, student Muziekwetenschap
    "We zijn in het eerste jaar in een vogelvlucht door de hele muziekgeschiedenis heen gegaan."
  • Noor Sloterdijk, student Muziekwetenschap
    "Je krijgt bij Muziekwetenschap veel ruimte om genres verder uit te diepen, voor alle onderwerpen zijn er gespecialiseerde docenten in huis."

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56700