Heb jij altijd al meer willen weten over digitale media, data, film, televisie, theater- en dansvoorstellingen en games? Dan is de opleiding Media en cultuur écht iets voor jou!

spreek
programmeurs, recensenten, beleidsmakers
leer de arbeidsmarkt kennen
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Media geven vorm aan de wereld...

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

...en aan ons begrip van die wereld. Tijdens deze studie bestudeer je media in een bredere context en in relatie tot elkaar. Je leert over geschiedenis, theorie en grotere sociale en technologische contexten waarin media functioneren en op elkaar inwerken. Je ontwikkelt daarnaast academische vaardigheden, zoals onderzoek doen.

Ervaar de opleiding

Maak je eigen keuzes

Bij ons bestudeer je niet alleen de geschiedenis, theorie en maatschappelijke context van media en performance. Je leert ook hoe je de vorm en inhoud van een film, televisieprogramma, game of voorstelling kunt analyseren. De opleiding is uniek omdat je ook dans bestudeert. In het begin van de bachelor volg je inleidende vakken op het gebied van film, televisie, nieuwe media, theater, dans, cultuur en maatschappij. Daarna maak je zelf je keuze uit een groot aanbod van interessante cursussen.

naar het studieprogramma

Ik koos voor de bachelor Media en cultuur aan de Universiteit Utrecht omdat ik op zoek was naar een creatieve studie over media waarbij de focus niet lag op maken, maar juist op analyseren en creatief denken.

Daniëlle Walsteijn is alumna

Aandacht voor de praktijk

Tijdens je studie kom je ook in aanraking met de praktijk! Je ontmoet programmeurs, producenten, recensenten, dramaturgen en beleidsmakers. Dit zijn het soort functies waar deze opleiding je uitstekend op voorbereidt. Ook kun je ervoor kiezen om stage te lopen. Utrecht is hiervoor een uitstekende plek met al haar podia, festivals, jonge culturele ondernemers en het mediapark Hilversum om de hoek. Denk aan het Nederlands Film FestivalImpaktSPRINGCafé Theater Festival, verschillende bioscopen, een eigen schouwburg, maar ook veel leuke kleinere theaters zoals Theater Kikker. Utrecht barst daarnaast van de jonge gamedesigners, theatergroepen, film- en pr-bedrijfjes. 

Waarom Media en cultuur aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • je jezelf dan ook creatief kunt ontwikkelen bij Parnassos Cultuurcentrum of Studio-M van de universiteit. Hier vind je allerlei cursussen en workshops op het gebied van theater, muziek, beeldende kunst, film en fotografie. 

  • je dan extra uit je studie kunt halen. Bij Media en cultuur in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten.

  • je lid kunt worden van studievereniging AKT! Naast feestjes en borrels organiseert AKT interessante lezingen, symposia, filmvertoningen, workshops en open podia. En wat dacht je van AKT's eigen filmgala?

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Media en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Media en cultuur in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
50906B