Media geven vorm aan de wereld en ons begrip van die wereld

Het programma Media en cultuur bestudeert verschillende soorten media in een bredere context en in relatie tot elkaar. Het richt zich op de rol die digitale media, data, films, televisieseries, theater- en dansvoorstellingen, games en culturele interventies spelen bij het vormgeven van ons begrip van de wereld om ons heen, maar ook hoe deze fenomenen ingrijpen op die wereld en haar transformeren.

Je leert over de geschiedenis, de theorie en de grotere sociale en technologische contexten waarin verschillende media functioneren en op elkaar inwerken. Wat is het effect van mediatisering, digitalisering, dataficatie en participatie op hoe media worden geproduceerd, gedistribueerd en gebruikt? Hoe reflecteren media en cultuur op, maar nemen ze ook deel aan debatten rondom democratie, duurzaamheid, publieke ruimte, migratie of gender?

Je ontwikkelt de academische vaardigheden die je nodig hebt om media te begrijpen en te analyseren als esthetische objecten, als industrieën en instellingen, maar ook als actieve actoren in onze samenleving.

Veel keuze

Bij ons bestudeer je niet alleen de geschiedenis, theorie en maatschappelijke context van media en performance. Je leert ook hoe je de vorm en inhoud van een film, televisieprogramma, game of voorstelling kunt analyseren. Utrecht is de enige opleiding media en cultuur waar je dans bestudeert. 

In het begin van de bachelor volg je met je medestudenten inleidende vakken op het gebied van film, televisie, nieuwe media, theater, dans, cultuur en maatschappij. Daarna maak je zelf je keuze uit een groot aanbod van interessante cursussen. Je kunt daarbij denken aan vakken als: 'Hollywood Cinema and Beyond', 'Nederlandse televisiecultuur', 'Performers: van acteren naar performance', 'Kunst, cultuur en maatschappij', 'Computergames in context'. 

Aandacht voor praktijk

In deze opleiding kom je ook uitgebreid in aanraking met de praktijk. Je ontmoet programmeurs, producenten, recensenten, dramaturgen en beleidsmakers. Dit zijn het soort functies waar deze opleiding je uitstekend op voorbereidt. Ook kun je ervoor kiezen om stage te lopen. Utrecht is hiervoor een uitstekende plek met al haar podia, festivals, jonge culturele ondernemers en het mediapark Hilversum om de hoek. Voor veel van onze studenten is hun stage het begin van een professionele carrière.

  • Lynn Culleton, student Media en cultuur
    "Ik ben eindelijk aanbeland waar mijn interesses echt liggen. Ik doe wat ik leuk vind en dat is het belangrijkste!"
  • Henk Janssen, student Media en cultuur
    "Er is bij Media en cultuur veel ruimte voor eigen initiatief wanneer je iets moet schrijven of bekijken."

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
50906B