Onderwijs

De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen biedt een uitzonderlijke combinatie van expertise op internationale betrekkingen en historisch onderzoek. In Utrecht kunnen studenten colleges volgen die uiteenlopen van historiografische seminars tot introducties in verschillende analytische methodes, zoals orale geschiedenis, etnografisch veldwerk, analyse van buitenlandse politiek en de micropolitiek van sociaal geweld – elk ingebed in een historische context. Onze medewerkers nemen deel aan de volgende studieprogramma’s.

Voor bachelorstudenten

Bacheloropleiding

Onze afdeling is actief in een groot aantal cursussen van de BA Geschiedenis. Voor eerstejaars studenten coördineren wij de cursus over eigentijdse geschiedenis, waarbij studenten worden geïntroduceerd in de internationale geschiedenis vanaf 1914. Gevorderde 2e- en 3e-jaars studenten hebben de mogelijkheid om de track Internationale betrekkingen in historisch perspectief te volgen. Onze medewerkers geven hierbij inzicht in hun expertise op drie centrale thema’s: conflict en veiligheid, Europa en de wereld, globalisering.

  Minors

  Studenten van de Universiteit Utrecht en daarbuiten hebben de optie om een minor te volgen als deel van het optionele cursusprofiel in hun BA programma. Minors bieden een coherent pakket van cursussen op een onderwerp. Dit geeft de gelegenheid aan studenten om hun aandacht te verbreden buiten hun eigen BA programma. De afdeling GIB biedt twee minors aan:
   

  • De minor International relations biedt studenten een uitgebreide en diepgaande inleiding in internationale betrekkingen en internationale geschiedenis. Vanuit zowel een historisch als een sociaalwetenschappelijk perspectief behandelen alle cursussen historische achtergronden en hedendaagse politieke vraagstukken.
  • De minor Conflict studies leert studenten om eigentijdse gewelddadige conflicten en de interventies in deze conflicten te begrijpen en te analyseren. De minor heeft een sterke interdisciplinair profiel waarbij de studie van theoretische kwesties wordt gecombineerd met onderzoek van case studies.
  Voor masterstudenten

  Masterprogramma's

  Het MA-programma International Relations in Historical Perspective verbindt geschiedenis en politieke wetenschappen. De focus van de cursussen ligt op drie cruciale thema’s in hedendaagse internationale politiek en is gelieerd aan ons onderzoek: Europa, globalisering, en conflict en veiligheid. De expertise binnen onze afdeling in deze domeinen verzekert een diepgaand begrip van eigentijdse kwesties door historische ontwikkelingen vanuit een theoretisch perspectief te benaderen.

  Het MA-programma Conflict Studies and Human Rights leidt competente, kritische en op feiten gebaseerde analisten op. Het reikt studenten de instrumenten aan om de complexiteit te ontrafelen van het web van acteurs en allianties die eigentijdse oorlog en geweld produceren of verwerpen. Het geeft vlijmscherp inzicht in de manier hoe clusters van geweld elkaar infecteren en versterken.

  Studenten Geschiedenis beantwoorden vragen over de bachelor Geschiedenis van de Universiteit Utrecht.
  Studenten Masooma Yousufzai en Rutger Fransen vertellen over hun ervaringen bij de master International Relations in Historical Perspective van de Universiteit Utrecht.
  De masterprogramma's zijn verbonden aan het Utrecht Centre for International Studies (UCIS), dat in totaal 5 masters omvat. Studenten vertellen wat UCIS bijdraagt aan hun carrièreperspectieven.