Samenwerken

We stellen onze expertise op het gebied van geschiedenis van internationale betrekkingen en conflictstudies ter beschikking van de samenleving. In verschillende projecten werken we samen met maatschappelijke partners en overheidsorganisaties. We werken aan vragen en uitdagingen die ons worden voorgelegd door niet-gouvernementele organisaties, onderwijsinstellingen en bedrijven. We investeren in community engaged learning met studenten, gaan de dialoog aan met de media, geven openbare lezingen, geven trainingen en creëren online tools voor een breder publiek.

Bent u geïnteresseerd in samenwerkingsmogelijkheden? Neem dan contact op met dr. Joost Dankers. Hieronder enkele voorbeelden.

Ter Info - Terrorisme bespreken in de klas

Vanuit een noodzaak om op verstandige wijze met scholieren over terrorisme in gesprek te gaan heeft prof. dr. Beatrice de Graaf, samen met prof. dr. Micha de Winter en prof. dr. Mariëtte de Haan, het project Ter Info opgezet, als bijdrage aan het gemeentelijke actieplan ‘Utrecht Zijn We Samen’. Ter Info is een mobiele website gericht op het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid tegen terrorisme in het primair en voortgezet onderwijs. De website helpt docenten om terrorisme op een duidelijke, feitelijke, verantwoorde en verbindende manier te bespreken met leerlingen. Ter Info biedt beknopte en evenwichtige informatie en pedagogische handvatten om klassikaal het gesprek aan te gaan over dit controversiële onderwerp. 

Het Europees Parlement en de oorsprong van het consumentenbeleid

Europees Parlement © iStockphoto.com/kparis
© iStockphoto.com/kparis

Dit onderzoek in opdracht van European Parliamentary Research Service en uitgevoerd door Liesbeth van de Grift en Koen van Zon is een deel van een reeks historische studies die de opkomst van nieuwe beleidsterreinen in de Europese Economische Gemeenschap in de jaren '70 onderzoeken, met de nadruk op het invloedrijke aandeel van het Europees Parlement. Het richt zich specifiek op de evolutie van consumentenbeleid, waarbij de huidige consumentenbescherming op de interne markt van de EU wordt belicht als resultaat van politieke strijd. Het onderzoekt E-nummers, voedselveiligheidsschandalen en vrouwelijke leiders in het Europees Parlement, en benadrukt het debat over marktmacht tussen producenten en consumenten. Dit debat, dat draait om innovatie en het voorzorgsbeginsel, blijft actueel.

De intimiteit van een oorlog op afstand

Hawija bombardments

Het programma Intimacies of Remote Warfare (IRW) onderzoekt de evolutie van westerse oorlogsvoering in de 21e eeuw, met de nadruk op het verminderen van 'boots on the ground' en het toenemende gebruik van luchtaanvallen en lokale partners. Het onderzoekt de impact op burgers en de implicaties voor oorlogsbeleid. Geleid door dr. Lauren Gould, Linde Arentze en prof. dr. Jolle Demmers, bevordert IRW kennisdeling en beleidsvorming via diverse kanalen, waaronder een website, academische publicaties en evenementen.