Gezondheid & welzijn

Welke ethische normen dienen leidend te zijn voor medische praktijken, het stellen van gezondheidsprioriteiten, gezondheidstechnologie in opkomst en onderzoek in de levenswetenschappen?

De bevordering van gezondheid en welzijn, zowel fysiek als mentaal, zorgt voor ethische uitdagingen in een groot aantal contexten. Het gebruik van mentale gezondheidslabels voor scholieren, de behandeling van dieren in geneesmiddelenproeven en het opleggen van lockdowns tijdens een pandemie zijn voorbeelden van beleidsvraagstukken die roepen om een zorgvuldige overweging van morele haken en ogen. Onderzoekers binnen dit thema werken in alle gebieden van de bioethiek, van medische ethiek en volksgezondheid tot dierethiek en onderzoeksintegriteit.

Enkele kernpublicaties binnen dit thema

Hieronder een lijst van enkele kernpublicaties van onderzoekers binnen dit thema. Volledige publicatielijsten kunnen worden gevonden via de medewerkerspagina's van individuele onderzoekers.

Werk met externe organisaties binnen dit thema

We werken regelmatig samen met externe organisaties, waar we bijvoorbeeld trainingen en advies verzorgen. Voorbeelden binnen dit thema volgen snel.

Activiteiten voor een breder publiek binnen dit thema

Regelmatig organiseren we en nemen we deel aan activiteiten voor een breder publiek. Voorbeelden volgen snel.