Gezondheid & welzijn

Welke ethische normen dienen leidend te zijn voor medische praktijken, het stellen van gezondheidsprioriteiten, gezondheidstechnologie in opkomst en onderzoek in de levenswetenschappen?

De bevordering van gezondheid en welzijn, zowel fysiek als mentaal, zorgt voor ethische uitdagingen in een groot aantal contexten. Het gebruik van mentale gezondheidslabels voor scholieren, de behandeling van dieren in geneesmiddelenproeven en het opleggen van lockdowns tijdens een pandemie zijn voorbeelden van beleidsvraagstukken die roepen om een zorgvuldige overweging van morele haken en ogen. Onderzoekers binnen dit thema werken in alle gebieden van de bioethiek, van medische ethiek en volksgezondheid tot dierethiek en onderzoeksintegriteit.

Themacoördinator: Lucie White.

Enkele kernpublicaties binnen dit thema

Hieronder een lijst van enkele kernpublicaties van onderzoekers binnen dit thema. Volledige publicatielijsten kunnen worden gevonden via de medewerkerspagina's van individuele onderzoekers.

Werk met externe organisaties binnen dit thema

Onze onderzoekers hebben adviserende rollen in verschillende externe organisaties, zoals het Zorginstituut. (De profielpagina van iedere medewerker bevat een lijst met nevenactiviteiten.) We werken regelmatig samen met externe organisaties zoals ngo's, ministeries en gemeenten, waarvoor we bijvoorbeeld trainingen en advies verzorgen. Op het moment werken we samen met het RIVM aan het opzetten van een 'ethics hub' van waaruit ethische ondersteuning wordt geboden op hun diverse onderzoeksgebieden.

Activiteiten voor een breder publiek binnen dit thema

We nemen regelmatig deel aan activiteiten voor een breder publiek, zoals podcasts, opiniestukken en lezingen op festivals als Brainwash en Betweter. We organiseren een maandelijks Filosofisch Caf√©. Elk jaar organiseren we samen met Studium Generale de Utrechtse Dag (of Nacht) van de Filosofie.