Duurzame toekomst

Welke veranderingen in onze overtuigingen, ons gedrag en de inrichting van onze samenleving zijn nodig om de overgang naar een duurzame toekomst te waarborgen?

De klimaatcrisis en sociale ongelijkheid zijn grotendeels het gevolg van het falen van onze huidige politieke, sociale en economische instituties. Van de andere kant laten hedendaagse samenlevingen ook morele vooruitgang zien, van de uitbreiding van het stemrecht tot de bescherming van dierenrechten. Onderzoekers binnen dit thema richten zich op de vraag wat moreel handelen en morele vooruitgang inhouden en hoe de ontwikkeling van een duurzame toekomst institutioneel ondersteund kan worden.

Themacoördinator: Jeroen Hopster.

Enkele kernpublicaties binnen dit thema

Hieronder een lijst van enkele kernpublicaties van onderzoekers binnen dit thema. Volledige publicatielijsten kunnen worden gevonden via de medewerkerspagina's van individuele onderzoekers.

Werk met externe organisaties binnen dit thema

We werken regelmatig samen met externe organisaties zoals NGO's, ministeries en gemeenten, waarvoor we bijvoorbeeld trainingen en advies verzorgen.

Activiteiten voor een breder publiek binnen dit thema

We nemen regelmatig deel aan activiteiten voor een breder publiek, zoals podcasts, opiniestukken en lezingen op festivals als Brainwash en Betweter. We organiseren een maandelijks Filosofisch Caf√©. Elk jaar organiseren we samen met Studium Generale de Utrechtse Dag (of Nacht) van de Filosofie.