NWO-Vidi voor Dorothea Gädeke en Robert Flierman

Zandstenen muur met een portret van Ceasar en de woorden Veni, Vidi, Vici

Filosoof Dorothea Gädeke en onderzoeker op het gebied van middeleeuwse cultuur Robert Flierman van de faculteit Geesteswetenschappen ontvangen beide een NWO-Vidi van 800.000 euro. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Dr. Dorothea Gädeke. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dorothea Gädeke. Foto: Ed van Rijswijk

Wat betekent het om vrij te zijn?

Onderwerp van het onderzoek van dr. Dorothea Gädeke is het theoretiseren van vrijheid van onderop. Theorieën over vrijheid gaan vaak over wat het betekent om vrij te zijn. Maar kunnen we begrijpen wat vrijheid is, zonder onvrijheid te hebben ervaren? Dit project onderzoekt hoe ons idee van vrijheid verandert wanneer we het bekijken door de ogen van mensen die moesten strijden om vrij te worden.

Dr. Robert Flierman
Dr. Robert Flierman

Hoe werkte briefverkeer in de middeleeuwen?

‘Briefgebruik en publieke communicatie in vroegmiddeleeuws Europa’ is de titel van het onderzoek van dr. Robert Flierman. Hoe werkte briefverkeer in de middeleeuwen en wie maakte ervan gebruik? Dit project benadert de middeleeuwse brief als een performatief medium dat publiekelijk werd voorgedragen, vertaald en doorverteld. Het onderzoekt hoe de brief zodoende communicatielijnen kon openen tussen grote en sociaal diverse groepen en daarmee ook een cruciale rol vervulde in het oplossen van conflicten en het creëren van consensus in een wereld met rudimentaire infrastructuur en beperkte staatsmacht.