Gerarda Westerhuis in FD over beschermingsconstructie bij beursgang ABN AMRO

ABN AMRO Group N.V.
 

Sinds 20 november is ABN Amro weer op de beurs. In het Financieele Dagblad van 28 november publiceerden economisch historici dr. Gerarda Westerhuis (Economische en sociale geschiedenis) en prof. dr. Abe de Jong (Erasmus Universiteit Rotterdam) een historische beschouwing over de rol van het administratiekantoor: een beschermingsconstructie waarbij de aandelen in eigendom zijn van een kantoor dat certificaten aan beleggers uitgeeft.

Dr. Gerarda Westerhuis. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Gerarda Westerhuis

De oorsprong van het beleggen via administratiekantoren met certificering gaat terug tot de 18e eeuw, vertellen de auteurs. De constructie werd in de loop van de 20e eeuw ingezet als bescherming tegen overnames en bemoeizuchtige aandeelhouders, omdat niet de certificaathouders maar het bestuur van het administratiekantoor uiteindelijk de belangrijke beslissingen neemt.

Westerhuis en De Jong merken op dat de definitie van een “Vijandige Situatie” (zoals het prospectus van ABN AMRO het noemt) “zo breed [is] dat alleen de invulling door het bestuur van het administratiekantoor duidelijkheid kan bieden. En deze bestuurders zijn onafhankelijk, maar hebben geen bestuurlijke ervaring als bankier. Wat zal dit opleveren?”

Westerhuis en De Jong publiceerden recent het boek Over geld en macht: financiering en corporate governance van het Nederlandse bedrijfsleven, het laatste deel in de reeks Bedrijfsleven in Nederland in de Twintigste eeuw (BINT).

Meer informatie
Lees het artikel