Beatrice de Graaf wint UU Publiprijs 2015

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Ed van Rijswijk
 

Beatrice de Graaf, hoogleraar History of International Relations & Global Governance, heeft de UU Publiprijs 2015 gewonnen. Ze krijgt de prijs vanwege haar vele mediaoptredens, met name over terrorisme en veiligheid, maar ook over de Nationale Wetenschapsagenda, waarvan ze een van de trekkers is. Ze ontving de prijs uit handen van rector Bert van der Zwaan op 4 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van het College van Bestuur.

Beatrice de Graaf en Christ Klep bij Pauw over aanslagen Parijs, 14 november 2015

Beatrice De Graaf doet onderzoek naar terrorisme, conflict en veiligheid in historisch perspectief (19e eeuw tot nu). Volgens de jury is zij een autoriteit bij uitstek op gebied van terrorisme en gezien de actualiteit daarmee al geruime tijd een veel gevraagde deskundige. “Al vóór de aanslagen in Parijs was zij in haar persoptredens een deskundige waarvan je gemakkelijk iets aanneemt. Maar vooral nadien heeft ze vaak houvast geboden daar waar deze actualiteit bij veel mensen leidde tot onzekerheid, ongeloof en angst.” De jury kenmerkt haar onder meer als inhoudelijk sterk, vlot, professioneel en kritisch. “Zij brengt het maatschappelijk debat verder, maar verliest tegelijk haar wetenschappelijke opdracht niet uit het oog.”

De historica zet in onderzoek, onderzoeksbeleid en media-bijdragen bijzondere prestaties neer, en dat op nog relatief jonge leeftijd, vervolgt het rapport. Zoals de Volkskrant op de dag van het juryberaad schreef: “Met een verbijsterende hoeveelheid kennis, die ze moeiteloos weet op te diepen en vervolgens in vlekkeloos Nederlands volkomen begrijpelijk en gul met ons deelt, haalt ze de hysterie uit het terrorismedebat."

UU Publiprijs

De UU Publiprijs bestaat uit een budget te besteden aan communicatie over het onderzoek van de wetenschapper. Met de UU Publiprijs wil de universiteit Utrechtse wetenschappers stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek en om deel te nemen aan het maatschappelijk debat.

Genomineerden

Op basis van een gewogen telling van mediaoptredens over het academisch jaar 2014-2015 werden in november naast Beatrice de Graaf ook twee andere onderzoekers van de Universiteit Utrecht genomineerd voor de UU Publiprijs, namelijk Leonard Rutgers, hoogleraar Late oudheid en Huub Schellekens, hoogleraar Innovatie in de medische biotechnologie.

Jury

De jury van de UU-Publiprijs 2015 bestond uit:

  • Sierd Cloetingh (hoogleraar Aardwetenschappen en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht)
  • Mathieu Segers (historicus en winnaar van de UU-Publiprijs 2014)
  • Wilma Vollebergh (hoogleraar Jeugdstudies en in 2012 genomineerd voor de UU-Publiprijs)
  • Jim Jansen (hoofdredacteur NewScientist)
  • Ludo Koks (Public Affairs Officer van de Universiteit Utrecht)

In de media

De uitreiking van de prijs kreeg zelf ook media-aandacht, onder andere op nu.nl, in het AD/Utrechts NieuwsbladTrouw, Nederlands Dagblad, RTV Utrecht en journalistiekwebsite Villa Media.

Genomineerden UU Publiprijs 2015: Huub Schellekens, Beatrice de Graaf, Leonard Rutgers - foto: Hans van Leeuwen
Genomineerden UU Publiprijs 2015: Huub Schellekens, Beatrice de Graaf, Leonard Rutgers - foto: Hans van Leeuwen