Van burger tot bedrijf: iedereen moet verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen klimaatverandering

Protestmars klimaatverandering © iStockphoto.com/LeoPatrizi
© iStockphoto.com/LeoPatrizi

Elk individu heeft een morele plicht om zijn uitstoot te verminderen. Maar de individuele verantwoordelijkheid benadrukken kan ook gevaarlijk zijn, waarschuwt hoogleraar ethiek Ingrid Robeyns. Op NU.nl geeft zij haar mening over de rol van het individu in de strijd tegen klimaatverandering.

Individuele verantwoordelijkheid

Om klimaatverandering aan te pakken, moet elk individu de verantwoordelijkheid nemen om zijn uitstoot te verminderen. Robeyns: “Eigenlijk is het heel simpel: mensen in rijke landen stoten meer schadelijke stoffen uit dan de atmosfeer kan opnemen. We nemen dus meer dan onze fair share, meer dan wat de aarde per bewoner kan opbrengen. En met die levensstijl brengen we anderen schade toe.”

Rechten als burger

Die verantwoordelijkheid gaat niet alleen over een hamburger of een vliegvakantie minder, maar ook over het inzetten van je rechten als burger. “Individuen zijn niet alleen consumenten, maar ook burgers. En burgers bepalen de overheid. Je stem uitbrengen op een partij met een beter klimaatplan is een individuele actie die veel effect kan hebben; de overheid is uiteindelijk de sterkste actor,” aldus Robeyns.

Afleidingsmanoeuvre

Aan de andere kant is te veel nadruk op de verantwoordelijkheid van individuen volgens Robeyns gevaarlijk: “Het kan de aandacht afleiden van overheden en bedrijven, die vele malen effectiever kunnen zijn bij het oplossen van het klimaatprobleem.” Industrieën hebben volgens haar te lang gehamerd op de verantwoordelijkheid van het individu, om zo niet over hun eigen verantwoordelijkheid te hoeven praten.