'Superrijken moeten verantwoordelijkheid nemen voor gecreëerde ecologische schade'

Ingrid Robeyns in Trouw

© iStockphoto.com

Op 5 mei 2019 verscheen een bewerking van een hoofdstuk uit prof. dr. Ingrid Robeyns’ (Ethiek Instituut) pamflet ‘Rijkdom. Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord?’ in Trouw

Prof. dr. Ingrid Robeyns
Prof. dr. ingrid Robeyns

Het broeikaseffect wordt met name versterkt door menselijke uitstoot. Om verdere schade te voorkomen, zullen we dan ook bewuster om moeten gaan met emissie.

rijkdom is probleem voor milieu

Dat het belangrijk is de persoonlijke uitstoot te verminderen geldt voor iedereen, "maar voor rijken is de noodzaak om hun uitstoot te verminderen nog veel groter", aldus Robeyns. "Volgens Chancel en Piketty stoten de 1 procent rijkste mensen meer dan 300 ton broeikasgassen per jaar uit. Rijkdom vormt een probleem voor het milieu, omdat rijken veel te veel broeikasgassen uitstoten".

compenseren

De rijken en superrijken zouden zowel door hun levensstijl als door ondernemersactiviteiten die de aarde beschadigen, moeten compenseren voor hun uitstoot. Rijdkom wordt gecreërd "met aanzienlijke ecologische schade". Het is belangrijk dat we dat in gaan zien en gaan meenemen in "onze debatten over het klimaatbeleid en de hervorming van het belastingstelsel", aldus Robeyns. 

Meer informatie
Lees het hele essay hier