Ingrid Robeyns in de media met nieuwe boek 'Rijkdom'

© iStockphoto.com

Woensdag 27 maart verscheen Rijkdom, het nieuwe boek van prof. dr. Ingrid Robeyns (Ethiek van Instituties), bij uitgeverij Prometheus. Het Financieele Dagblad, De Standaard en De Vlaardinger besteedden aandacht aan de publicatie.

 

Prof. dr. Ingrid Robeyns
Prof. dr. Ingrid Robeyns

In Rijkdom herleest Robeyns Aristoteles en laat ze zien dat er grenzen zijn aan hoeveel ongelijkheid een maatschappij kan verdragen. Het boek maakt onderdeel uit van de serie Nieuw Licht van uitgeverij Prometheus, waarin aan de hand van klassieke denkers een actueel thema wordt beschreven.

Het Financieele dagblad

Het Financieele Dagblad bespreek Robeyns' boek in een artikel over de omgang met hebzucht en welvaart in verschillende historische perioden. Nu het 'sociaal contract' tussen burgers, overheden en bedrijven onder druk staat is het van groot belang vragen te stellen over de verdeling van welvaart en of er een grens gesteld moet worden aan rijkdom. Precies die vragen stelt het nieuwe boek van Robeyns. "Van haar boek gaat een zekere kracht uit. Hoog overvliegend legt ze op filosofische wijze de ongemakken bloot van ons economisch systeem", aldus het Financieele Dagblad. 

de standaard

Ook De Standaard besteedde aandacht aan de publicatie met een interview, waarin Robeyns vertelt dat we ons moeten afvragen of er niet een grens moet worden gesteld aan extreme rijkdom: "onderzoek heeft uitgewezen dat bij een bepaald welstandsniveau extra rijkdom niets meer toevoegt aan de kwaliteit van het leven. Rijken gaan hun geld oppotten of investeren in statusverhogende luxegoederen". In elk geval zou er een maatschappelijk debat moeten worden gevoerd over de verdeling van de welvaart en de implicaties daarvan. Robeyns ziet het als de taak van de filosoof om de samenleving een spiegel voor te houden en vragen te stellen.