Kijktip: The Emerging Social Order of Data Colonialism

Een lezing met Nick Couldry

Bron: Youtube

Op 12 juni organiseerden de Datafied Society en het Centre for Humanities de lezing The Emerging Social Order of Data Colonialism: Why Critical Social Theory Still Matters! met prof. dr. Nick Couldry (London School of Economics and Political Science). Het evenement werd gemodereerd door prof. dr. JosĂ© van Dijck. Respondenten waren prof. mr. Janneke Gerards, dr. Koen Leurs and prof. dr. Frederik Borgesius.

Deze lezing onderzocht de kwestie van de social order, en met name de social order van ons leven met data. Dit thema is het verband tussen de eerdere boeken van Couldry (inclusief Media Society World en The Mediated Construction of Reality) en het boek dat hij onlangs heeft voltooid met Ulises Mejias: The Costs of Connection.

Social order

Voortbordurend op het werk van Norbert Elias legde Couldry uit hoe het concept van social order de meest bruikbare manier is om de huidige transformaties van de sociale wereld te benaderen. Echter, bij het denken over orde moet de social theory ook een menselijk en ethisch perspectief behouden, om de gevolgen van een nieuwe social order voor het dagelijks leven te begrijpen.

Datakolonialisme

Vanaf dit punt gaf Couldry een analyse van wat er vandaag gaande is met Big Data, en maakte hij het argument, zoals ontwikkeld in The Costs of Connection, dat we een nieuwe fase van datakolonialisme ingaan. Hierbij wordt data als een kapitaal goed gezien, waardoor het een economische waarde krijgt.

Social theory 

In het hoofddeel van de toespraak werden links gelegd naar de social theory van Karl Marx, evenals naar de postkoloniale en dekoloniale theorie. Wie heeft er baat bij de nieuwe social order van datakolonialisme?