19 augustus 2019

James Kennedy in Reformatorisch Dagblad over hedendaags nationalisme in de VS

© iStockphoto.com

Op 6 augustus verscheen een interview in Reformatorisch Dagblad, waarin prof. dr. James Kennedy (Politieke Geschiedenis) het huidige nationalisme in de Verenigde Staten belicht. 

James Kennedy
Prof. dr. James Kennedy

De man die twee weken geleden het vuur opende in de Amerikaanse stad El Paso werd bewogen door het geloof dat migratie een bewuste actie is van politiek links om een einde te maken aan blanke suprematie. Is dit een nieuwe vorm van nationalisme?

buitenlanderhaat

James Kennedy legt uit dat er in de Amerikaanse geschiedenis altijd groepen zijn geweest die haat voelden jegens buitenlanders: "In het verleden werd haat tegen buitenlanders ingegeven door angst voor vermenging van het blanke ras met andere; nu is de zorg dat blanken door immigranten worden vervangen", aldus Kennedy.

opzet

Twee factoren maken volgens Kennedy het huidig nationalisme anders dan die uit de vorige eeuw: "Toen wist iedereen dat de blanke suprematie nauwelijks gevaar liep. Nu leeft bij rechts-extremisten de idee dat door de toestroom van immigranten de blanke Amerikaan zijn dominante positie gaat verliezen". Ook gelooft rechts in een gerichte, georiënteerde actie van links om een multiculturere samenleving te vormen.