Is het erg dat de helft van de Nederlanders de Troonrede niet begrijpt?

Koning Willem-Alexander leest de Troonrede van 2022 voor. © RVD
© RVD

Afgelopen dinsdag opende koning Willem-Alexander het nieuwe parlementaire met het uitspreken van de Troonrede. Als vanouds stond deze vol lange zinnen en moeilijke woorden. Voor de helft van de Nederlanders is de tekst te moeilijk, vertellen onder anderen emeritus hoogleraar Tekstontwerp en Communicatie Leo Lentz en senior docent-onderzoeker Taal en Communicatie Henk Pander Maat aan NU.nl. Over hoe erg dat is, zijn ze het niet helemaal eens.

Te moeilijk

Prof. dr. Leo Lentz
Prof. dr. Leo Lentz

De meeste Nederlanders hebben een mbo-diploma, vertelt Lentz, terwijl troonredes doorgaans op hbo- of academisch taalniveau zijn. Daarnaast hebben ze ook weinig voorkennis en motivatie om regeringsteksten te begrijpen, denkt hij. “Dat maakt de ambitie om een voor de meeste Nederlanders begrijpelijke troonrede te maken tamelijk kansloos.”

Pander Maat schat dat zo’n 80 procent van de troonrede simpeler kan. “Mensen die zich niet in het politieke jargon herkennen voelen zich buitengesloten.”

Maar is dat erg?

Henk Pander Maat
Dr. Henk Pander Maat

Volgens Lentz hoeven niet alle Nederlanders de Troonrede te begrijpen, zolang ze de toon maar snappen. “Is de regering bezorgd of optimistisch? Gaat het goed of slecht met Nederland?”

Pander Maat is het niet helemaal met Lentz eens: “Als je dichter bij mensen wilt komen, zul je dichter bij de taal van mensen moeten komen.”