Het departement Talen, Literatuur en Communicatie (TLC) richt zich op de grondbeginselen van de taal, op de interpersoonlijke communicatie en op taal als literair medium. Onze staf van meer dan 200 medewerkers bundelt expertise op het gebied van taalkunde, communicatiewetenschap, vergelijkende literatuurwetenschap en Europese talen en culturen. We zijn verantwoordelijk voor 10 bachelor- en 17 masteropleidingen en voor promotietrajecten op deze gebieden. Ons onderzoek is ondergebracht bij het Utrecht Institute for Linguïstics (UiL OTS) en het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICON).

Foto: Maria Salaru/UU
13 december 2019
Haidee Kotze sprak op de website 'Voertaal.nu' over vertalen, fluistertolken en de verengelsing van het onderwijs in Zuid-Afrika en Nederland.
10 december 2019
Recentelijk verscheen bij uitgeverij Verloren 'Verhalen van de drakendochter' van onze onlangs overleden collega Wim Gerritsen.
© iStockphoto.com
6 december 2019
Om Nederlandse jongeren weer beter te leren lezen, moeten ze méér lezen. Te beginnen op school, meent Els Stronks.

Syrische vluchtelingen © iStockphoto.com/jcarillet
21 januari 2020 15:15 - 17:00
Deze lezing behandelt de praktijk van literaire herinnering en activisme, met de Refugee Tales als voorbeeld.
© iStockphoto.com
30 januari 2020 09:00 - 17:00
De 30e Meeting of Computational Linguistics in The Netherlands (CLIN 30) vindt plaats op 30 januari 2020.
De containerhaven van Dortmund in het Ruhrgebied © iStockphoto.com
11 februari 2020 15:15 - 17:00
Deze lezing zal zich richten op de activisten die de herinnering aan het industriële verleden levend hebben gehouden.