Interviews and Media Attention

Plan to regrow receding Swiss glacier by blowing artificial snow, New Scientist, 1-2 May 2017

Since 1860, the Morteratsch glacier, situated close to St Moritz in Switzerland has retreated over a distance of 2700 m. Prof. Hans Oerlemans tells the New Scientist about the large-scale attempt to rescue the glacier.

Veel Europees plastic in Noordelijke IJszee, diverse media, 19-21 april 2017

In de Noordelijke IJszee bevindt zich verrassend veel plasticafval, zeker in vergelijking met het lage inwoneraantal van het gebied, ontdekten de auteurs van een publicatie in Science Advances, waaronder Oceanograaf Erik van Sebille (IMAU). Het plastic dat daar terechtkomt, blijkt afkomstig te zijn uit Europa en de VS. Dit onderzoek leidde tot veel media-aandacht: de Volkskrant, NRC, NRC-next, het Parool, Trouw, Elsevier, News Press.

Wetenschapper Guus Velders in Time-top-100 invloedrijkste personen ter wereld, diverse media, 20 april 2017

TIME Magazine heeft bijzonder hoogleraar Guus Velders (IMAU) verkozen tot één van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. NRC, Elsevier, AD en NU.nl, berichten over deze bijzondere erkenning die hij krijgt voor het leggen van de wetenschappelijke basis onder het wereldwijde klimaatakkoord dat in oktober 2016 werd gesloten in Kigali, Rwanda.

Nieuwe supercomputer: vier pizzadozen hoog met kracht van tienduizend laptops, diverse media, 5-12 april 2017

Een nieuwe supercomputer met de afmetingen van vier pizzadozen haalde verschillende (online) media, zoals het Nederlands Dagblad, de Volkskrant en de Space Daily. Vanuit de Universiteit Utrecht zijn Henk Dijkstra en Gerard Barkema (Natuurkunde) en Rob Bisseling (Wiskunde) betrokken.

De Morteratsch-gletsjer: hier is klimaatverandering al zichtbaar, Scientias.nl, 9 april 2017

Hans Oerlemans, hoogleraar meteorologie aan de Universiteit Utrecht, doet al sinds 1995 onderzoek naar de Morteratsch-gletsjer. De gletsjer begon zich rond 1860 terug te trekken en wordt per jaar gemiddeld 20 meter korter. De laatste jaren gaat het echter harder. Oerlemans vertelt Scientias.nl over het reddingsplan dat hij en andere onderzoekers hebben bedacht voor de Morteratsch-gletsjer.

Guus Velders bijzonder hoogleraar Luchtkwaliteit en klimaatinteracties aan de Universiteit Utrecht, Groene Ruimte, 5 april 2017

Guus Velders van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een toelichting op zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar 'Luchtkwaliteit en klimaatinteracties' aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU) van de Universiteit Utrecht, Groene Ruimte.

1997 was ‘tipping point’ for ice caps around Greenland’s edges, diverse media, 31 maart - 8 April 2017

The natural resilience of Greenland’s smaller ice caps ‘broke down’ around 1997, causing a rapid increase in their rate of decline. Around 1997 the ice caps’ deep snow cover became saturated with refrozen meltwater, breaking down that mechanism and causing mass loss acceleration – an effect that is irreversible. That is the conclusion of a study led by researchers from Utrecht University and published in Nature Communications on Friday 31st March. This publication received national and international media attention: de Volkskrant, TrouwNOSReformatorisch Dagblad, NU.nl, Scientias.nl, RTV nieuws, De Telegraaf, De Standaard, Eurasia Review, Een vandaag, Space daily, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Schweizerische Depeschenagentur AG, US Fed News. View the website.

Groenland: hier is klimaatverandering al zichtbaar, Scientias.nl, 26 maart 2017

Herhaaldelijk reisde Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht, af naar Groenland. De Groenlandse ijskap smelt. Van den Broeke vertelt wat de oorzaken en gevolgen zijn op Scientias.nl.

Hoe meet je de zeespiegelstijging? MEMO kennislink, 22 maart 2017

Klimaatwetenschappers zijn het eens: de zeespiegel stijgt snel, dat zal nog lange tijd doorgaan, en het komt vooral door de mens. Glacioloog Roderik van de Wal van de Universiteit Utrecht kijkt naar het verleden en de toekomst in MEMO kennislink.

Niet alleen mens doet ijs smelten, de Volkskrant, 14 maart 2017

Amerikaanse onderzoekers zien ook een natuurlijke oorzaak voor de opwarming van de Noordpool. Poolijsonderzoeker Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht reageert in de Volkskrant.

Stuk ijs zo groot als Gelderland dreigt af te breken van Antarctica, RTL nieuws, 9 januari 2017

Een enorm stuk ijs dreigt af te breken van Antarctica. Het gaat om een plaat met de oppervlakte van zo'n 5000 vierkante kilometer. Hoe kan het dat zo'n enorm stuk ijs losraakt en wat zijn de gevolgen? RTL nieuws vroeg het aan poolonderzoeker Jan Lenaerts van de Universiteit Utrecht.

Gigantische barst in ijsplaat op Antarctica: wat nu? NOS, 6 januari 2017

Er dreigt een ijsberg af te breken van Antarctica, bericht de NOS. Het gaat om een ijsplaat, Larsen C, op het noordelijke schiereiland van Antarctica. In die ijsplaat zit een barst, en die barst is nu zo groot dat een deel van de plaat dreigt af te breken. Michiel van den Broeke legt uit wat de gevolgen zijn.