IMAU in the media 2019
This is a selection of media appearances from scientists at the Institute for Marine and Atmospheric research Utrecht.
Every year, 8m tons of plastic enters the ocean. Images of common household waste swirling in vast garbage patches in the open sea, or tangled up with whales and seabirds, have turned plastic pollution into one of the most popular environmental issues in the world. But for at least a decade, the biggest question among scientists who study marine plastic hasn't been why plastic in the ocean is so abundant, but why it isn't. What scientists can see and measure, in the garbage patches and on beaches, accounts for only a tiny fraction of the total plastic entering the water. So where is the other 99% of ocean plastic? Unsettling answers have recently begun to emerge. Erik Van Sebille, an oceanographer at Utrecht University in the Netherlands in The Guardian.
Van avondrood tot zomeronweer en van ijspegel tot hittegolf: in podcast De Weerman vertelt Klimaatwetenschapper en NOS weerman Peter Kuipers Munneke alles wat je altijd al hebt willen weten over het weer.
Onderzoekers zijn er in geslaagd om een scherper beeld te krijgen van de Antarctische rotsbodem. Poolonderzoeker Melchior van Wessem is een van de auteurs van het in Nature Geoscience gepubliceerde artikel en legt in NRC next uit welke nieuwe techniek is toegepast.
The low-lying country has centuries of experience managing water. Now climate change is threatening to flood it completely. Michiel van den Broeke, a professor of polar meteorology at Utrecht University in Politico EU.
Groenland smelt nog veel sneller dan gedacht, publiceerde hoogleraar polaire meteorologie Michiel van den Broeke met 88 collega’s in Nature. De Volkskrant schreef erover, Van den Broeke haalde het NOS Radio 1 Journaal en het NOS Journaal kwam filmen op de universiteit. Ook onder andere het Parool, Nu.nl, het AD, RTLZ, Kijk en Vlaamse media de Standaard en de Morgen besteedden er aandacht aan. "Er ligt genoeg ijs op Groenland om wereldwijd de zeespiegel met zeven meter te laten stijgen", zegt Van den Broeke. "Het is alle hens aan dek om het Parijse klimaatakkoord te halen."
Oceanograaf Henk Dijkstra vertelt in National Geographic over oceaanstromingen en hoe deze het klimaat kunnen veranderen.
Roderik van de Wal, hoogleraar Zeespiegel en invloed op de kust, legt in het NRC uit waarom de zeespiegel van de Noordzee niet even hard stijgt als het wereldwijde gemiddelde.
N.a.v. zijn betrokkenheid bij het recente IPCC-rapport over zeespiegelstijging gaf Roderik van de Wal, hoogleraar Zeespiegel en invloed op de kust, in CarbonBrief toelichting op een recente PNAS-publicatie over dit onderwerp.
In de jaren tien veranderde de opwarming van de aarde van een ietwat abstracte statistiek tot voelbare werkelijkheid. Dit is nog maar het begin, zeggen kenners, waaronder Roderik van de Wal, hoogleraar Zeespiegel en invloed op de kust, eenstemmig in de Volkskrant.
Het Oktoberfest produceert tien keer meer methaan dan de stad Boston. Dat kopte The Guardian naar aanleiding van onderzoek van onder meer Thomas Roeckmann, hoogleraar Atmosferische Fysica en Chemie. De opmerkelijke publicatie werd ook opgepikt door andere internationale media, waaronder Science Magazine.
In deze prachtig vormgegeven longread van National Geographic helpt Oceanograaf Erik van Sebille antwoord te geven op de vraag waarom er in het noordpoolgebied meer plastic is dan waar ook ter wereld.
Oceanograaf Erik van Sebille werd geïnterviewd (vanaf 10:02) door het Jeugdjournaal om zijn mening te geven over de nieuwe plasticvanger van Boyan Slat.
In de vierdelige documentaireserie van NPO ‘Na ons de zondvloed’ is klimaatwetenschapper en weerman Peter Kuipers Munneke ingevlogen om inzicht te geven in de problemen waar we mee te maken krijgen als de zeespiegel blijft stijgen.
Hoogleraar Luchtkwaliteit Guus Velders werd veelvuldig gevonden door de media (Trouw, NPO Radio 1) om de veelbesproken brief van de GGD’s aan de minister te duiden. De GGD’s vinden dat er meer aandacht moet komen voor de gezondheidseffecten van het klimaatbeleid. Velders vindt dit terecht.
Hoogleraar Zeespiegel en invloed op de kust Roderik van de Wal was goed bereikbaar voor journalisten. Als een van de hoofdauteurs van het IPCC klimaatrapport beantwoordde hij vele vragen van hen tijdens de week van het klimaatpanel van de VN.
Hoogleraar Polaire meteorologie Michiel van de Broeke beantwoordt in Metro vijf vragen over de klimaattop.
hoogleraar Zeespiegel en invloed op de kust Roderik van de Wal noemt de kritische vragen van regeringen nuttig in het artikel op NOS.nl. In de Volkskrant, Trouw, FD en NRC next benadrukt Van de Wal de prominente rol van de verontrustende stijging van de zeespiegel in het IPCC rapport.
Klimaatwetenschapper en weerman Peter Kuipers Munneke brengt de wereld van de kunst en de wetenschap samen in zijn muziektheatercollege ’Counting Eskimo words for snow’, dit najaar in Singer Laren. In het Noord Hollands Dagblad zegt hij hierover: „Dichter bij de poolgebieden kun je in het Nederlandse theater niet komen.”
Klimaatwetenschapper en weerman Peter Kuipers Munneke gaat in Stolwijk praten over de gevolgen van klimaatverandering voor de Krimpenerwaard. Hij houdt op 20 september vanaf 20.15 uur een presentatie in Het Kwartier.
NRC trok met vier onderzoekers de ijskap op. Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie, duidde de wetenschappelijke achtergrond.
Japan denkt eraan om radioactief afvalwater in de oceaan te dumpen. Oceanograaf Erik van Sebille vertelt op NPO radio wat de gevolgen kunnen zijn.
De zeespiegel stijgt en het land daalt. Nederland broedt op de juiste strategie: beschermen, meebewegen of in de aanval. Michiel van den Broeke, hooleraar polaire meteorologie vertelt hierover in De Groene Amsterdammer.
Vraag het de wetenschap, en het antwoord is vrijwel eensluidend: prachtig hoor, zo’n klimaatakkoord, maar of het een deuk in het opwarmende pakje boter slaat is zeer de vraag. Roderik van de Wal en Michiel van den Broeke (IMAU) zeggen hier meer over in de Volkskrant.
Klimaatwetenschapper en NOS weerman Peter Kuipers Munneke in Elsevier over zijn manier van reizen en zijn liefde voor het overweldigende niks.
De aarde warmt op en dat komt door de mens. Zoveel is duidelijk. Dat we maatregelen moeten nemen ook. Anders krijgen we serieuze droogteproblemen met bijbehorende voedselproblematiek en vluchtelingenstromen en vergeet de zeespiegelstijging niet. Maar soms hebben die maatregelen onbedoelde bij-effecten voor onze gezondheid. Dát is de expertise van Guus Velders, hoogleraar Luchtkwaliteit en klimaatinteracties. Lees meer op alphensnieuwsblad.nl.
Uit de ingewanden van de aarde lekt een gas dat de wereld kan veranderen: methaan. De laatste tijd neemt de uitstoot toe, maar niemand weet echt waarom. Klimaatwetenschapper Thomas Roeckmann zegt hier meer over in de Volkskrant.
Gletsjer Alaska smelt tot honderd keer zo snel als gedacht, maar dat is (nog) geen reden tot paniek, toch is de Amerikaanse ontdekking van de hogere smeltsnelheid wel degelijk belangrijk nieuws, vindt glacioloog Michiel van den Broeke (IMAU) in de Volkskrant. In De Standaard praat hij over de rampzomer voor het ijs in Groenland.
Woensdag 12 juni heeft de Rotaryclub een publiekslezing georganiseerd waarin hoogleraar Polaire meteorologie Michiel van de Broeke inging op het onderwerp Klimaatverandering en zeespiegelstijging.
Hoogleraar 'Luchtkwaliteit en klimaatinteracties Guus Velders geeft zijn mening over de CFK emissies door China in het NRC en Kijk magazine. De Volkskrant citeert zowel Velders als Thomas Röckmann.
Waarom moeten we grootschalige afsmelting van ijskappen zien te voorkomen? Glacioloog Michiel van den Broeke legt dat uitvoerig uit in Vice.
De hoeveelheid plastic in de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordzee is vooral sinds de eeuwwisseling sterk toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel bestaat uit vistuig. Oceanograaf Erik van Sebille geeft zijn kijk op het onderzoek in de Volkskrant en De Morgen.
Het RIVM wil dat er het onderzoek naar biomassa ook luchtkwaliteit en gezondheid worden meegenomen. Hoogleraar 'Luchtkwaliteit en klimaatinteracties Guus Velders gaat hier op het NOS Journaal op in, vanaf 3:34.
De gebieden rond de Noordpool veranderen wat hun klimaat betreft zo snel, dat ze bezig zijn helemaal anders te worden dan in de 20ste eeuw. Klimaatwetenschapper Bert Wouters werkte mee aan het onderzoek hierover en vertelt hierover op NOS.nl, NOS Journaal, NPO Radio 1 Wetenschap & Techniek, in de Leeuwarder Courant en op de website van VRT NEWS.
Nieuws Universiteit utrecht: Fundamentele veranderingen in Noordpoolgebied.
Drie jaar lang hebben onderzoekers ernaar gezocht op Antarctica, en nu gevonden: de oudste ijskern ter wereld. In het ijs liggen belangrijke gegevens opgeslagen. Op bnr.nl legt Roderik van de Wal, hoogleraar Sea level change and coastal impacts, uit welke gegevens dit zijn.
Op maandag 4 maart organiseerde de gemeente Schouwen-Duiveland een lezing over klimaatverandering en de gevolgen voor Schouwen-Duiveland. Klimaatwetenschapper Sybren Drijfhout gaf hier een lezing over de zeespiegelstijging en de gevolgen daarvan voor de waterhuishouding.
‘’Als we niets doen, is onze toekomst een gitzwart doemscenario’’, zegt Amerikaanse schrijver David Wallace Wells over de gevolgen van klimaatverandering. Hoogleraar Sea level change and coastal impacts Roderik van de Wal reageert in Een Vandaag.
In Nature meldden onderzoekers dat de zeespiegel deze eeuw niet zo dramatisch zal stijgen als eerder voorspeld. Dat deze conclusie niet te trekken is legt hoogleraar Polaire meteorologie Michiel van den Broeke uit in Trouw.
Wat als de zeespiegel inderdaad blijft stijgen, is er dan een plan B? Klimaatwetenschappers Roderik van de Wal en Michiel Broeke geven hier in Vrij Nederland.nl en NOS.nl antwoord op.
Komt er ooit nog een Elfstedentocht? Meteoroloog Aarnout van Delden geeft hier op Scientias.nl antwoord op.
Hoogleraar Polaire meteorologie Michiel van den Broeke praat op NPO Radio 1 Nieuws en Co over de gevolgen van de shutdown in de Verenigde Staten, die na dik vier weken ook voelbaar zijn voor poolonderzoekers.
Samen met Oceanograaf Erik van Sebille maakte studente Aike Vonk een website over plastic soep voor scholieren. ''Om aan te sluiten op de doelgroep maakte Vonk een makkelijk leesbare site aangevuld met veel beeldmateriaal – ze tekende zelf de illustraties – en krantenartikelen'', is te lezen op de website van Duic.
Oceanograaf Erik van Sebille volgt het afval uit de overboord geslagen zeecontainers op de voet. In de Leeuwarder Courant en Noordhollands Dagblad legt hij het belang hiervan nog eens uit.
Oceanograaf Erik van Sebille praat in de media over de aangespoelde zeecontainers en de gevolgen hiervan. ‘’Dit betekent een enorme extra vervuiling van de oceaan’’, zegt hij in Trouw. Ook in Hart van Nederland wordt er aandacht besteedt aan alle aangespoelde spullen. Het bergen moet ook niet te lang duren, want de spullen zullen door de zeestromen meegenomen worden naar het noorden. Dit is een ramp voor het fragiele ecosysteem daar. Ook op Nu.nl laat hij weten hoe belangrijk het is dat de containers zo snel mogelijk worden geborgen.
Van Sebille ziet wel vrij snel in dat het ongeluk mogelijkheden biedt voor wetenschappelijk onderzoek. Want van 99% van al het plastic dat de afgelopen 60 jaar in zee is beland, is nog onduidelijk waar het uiteindelijk terecht komt. In samenwerking met andere oceanograven en vissers wil hij zoveel mogelijk gegevens verzamelen om uiteindelijk te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Dit legt hij ook uit in Nieuws en Co, van NPO Radio 1, op RTV Utrecht.nl en in Dagblad van het Noorden.
Verder legt hij in De Telegraaf meer uit over ‘’plastic bouillon’’ en waarom hij hier zo graag onderzoek naar doet