Voedselveiligheid in historisch perspectief

© iStockphoto.com

Het debat rond de CETA-handelsovereenkomst domineerde de afgelopen weken het Nederlandse nieuws. Dr. Koen van Zon (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) schreef voor het Vidi-project van dr. Liesbeth van de Grift een blog waarin hij de recente controverse van historische context voorziet. Ook was hij te gast bij EenVandaag om over dit onderwerp te spreken. 

Dr. Koen van Zon
Dr. Koen van Zon

Voedselveiligheid

Opvallend genoeg gaan veel protesten over de Canadese normen voor voedselveiligheid. Het is niet de eerste keer dat er een controverse ontstaat over met hormonen behandeld vlees: de oorsprong van dit symbool ontstond in de jaren zeventig, toen een schandaal rond met hormonen behandeld vlees in een schoolkantine leidde tot een Europees verbod op het gebruik van groeihormonen in de veeteelt.

Wetenschap vs. handelsbelangen

Met Europese consumenten in rep en roer groeide de druk op de Europese Gemeenschap om zich uit te spreken. De Europese Comissie stelde een wetenschappelijk onderzoek voor, maar omdat het wetenschappelijke bewijs maar langzaam binnendruppelde hadden midden jaren tachtig veel lidstaten groeihormonen al verboden. Vanaf nu draaide de kwestie rond groeihormonen om handelsbelangen. Bijna veertig jaar later is het onderwerp nog steeds controversieel. De vraag is welke invloed de recente controverses zullen hebben op de onderhandelingen en welke nieuwe coalities er deze keer zullen ontstaan.

Consumers on the March

Deze blog is onderdeel van het Vidi-project van Liesbeth van de Grift 'Consumers on the March: Civic Activism and Political Representation in Europe, 1960s to 1990s'. Dit onderzoeksproject analyseert de claims van representativiteit van consumentenorganisaties en de strategieën die ze hanteren om deze claims, en wat deze organisaties beschrijven als ‘consumentenbelang’ te onderbouwen. Het belicht de onontwarbare verstrengeling van regionale, nationale en mondiale governance in de tweede helft van de twintigste eeuw.