Hoe werkt dagelijkse communicatie? Gesprekken onder de microscoop

Tessa van Charldorp, Marije van Braak, Guusje Jol e.a.

Omslag van het boek 'Hoe werkt dagelijkse communicatie?' (2023)

Tessa van Charldorp, Marije van Braak en Guusje Jol aan hebben het afgelopen jaar, in samenwerking met collega’s van het AWIA-collectief elders in Nederland, gewerkt aan het populairwetenschappelijke boek Hoe werkt dagelijkse communicatie? Gesprekken onder de microscoop.

Dagelijkse communicatie

Dagelijks voeren we honderden gesprekken, maar we hebben geen idee hoe we dat precies doen. Waarom voel ik de noodzaak antwoord te geven als me een vraag wordt gesteld? Waarom beginnen we een gesprek vaak met een groet? Hoe kan ik iemand sturen met een ja/nee-vraag? Waarom praten we door elkaar heen? En hoe vangen we toch de juiste informatie op?

Aan de hand van vele voorbeelden geeft dit boek antwoord op bovenstaande vragen en nog veel meer. Van alledaagse gesprekken tussen familieleden tot een professioneel uitgevoerd interview, een verhoor van een politierechercheur en een getuige, of een oproep van iemand in nood en een 112-centralist. Opvallend is dat we ons houden aan gespreksregels die we in de loop van ons leven aanleren en dat we die kennis ook gebruiken om te voorspellen wat de ander gaat zeggen.

AWIA

De Anéla Werkgroep Interactieanalyse (AWIA) is opgericht om het contact tussen onderzoekers op het terrein van de interactieanalyse te bevorderen. Om dat doel te bereiken is er een website en discussielijst, wordt er elke twee jaar een symposium georganiseerd en zijn er regelmatig datasessies aan verschillende instituten waar alle werkgroepleden aan deel kunnen nemen.

Onder anderen Guusje Jol, Iris van der Scheer, Joyce Lamerichs, Lotte van Burgsteden, Marije van Braak, Mario Veen, Mieke Breukelman, Mike Huiskes, Myrte Gosen, Roel van Veen, Tessa van Charldorp, Tom Koole en Wyke Stommel zijn gefascineerd door de finesse en de geraffineerdheid van de regels van het gesprek.

Meer informatie
Lees meer over dit boek