Badhai: Hijra-Khwaja Sira-Trans Performance across Borders in South Asia

Adnan Hossain e.a.

Omslag van het boek ‘Badhai’ van Adnan Hossain e.a.
© iStockphoto.com/wildpixel

‘Badhai: Hijra-Khwaja Sira-Trans Performance across Borders in South Asia’ is het eerste complete boek over een theater- en danskunst die in heel Zuid-Azië terugkomt: bhadai. Het boek is geschreven door dr. Adnan Hossain. Liederen, dansen, comedy en gebeden, worden opgevoerd door sociaal gemarginaliseerde ‘hijra’, ‘khwaja sira’ en transgemeenschappen. De voorstellingen vinden plaats op bruiloften, geboortes en andere heteronormatieve gebeurtenissen.

Hijra-cultuur volwaardig in beeld gebracht

Dr. Adnan Hossain schreef samen met anderen dit boek. Het is gebaseerd op antropologie, theater- en performance studies, muziek- en geluidsstudies, etnomusicologie, queer- en transgenderstudies en langdurig etnografisch veldwerk. Al deze disciplines waren nodig om de plaatsgebonden dynamiek van badhai, transculturele kenmerken en communicatie in de hijra-cultuur te onderzoeken.

Improvisatie langs grenzen van omstreden thema’s

Een Badhai-voorstelling is vaak improviserend van vorm en past daarmee in de specifieke context. De optredens zijn bovendien taboedoorbrekend en bewegen zich over grenzen van landen, religie, genre en identiteit. Het boek legt stapsgewijs alle lagen van de Badhai-voorstellingen bloot. Zo kan deze hijra-khwaja sira-trans performance in al haar facetten geanalyseerd en beter begrepen worden.

Meer informatie
Lees meer over 'Badhai'