Catering

De universiteit werkt aan een duurzame campus. Een groot deel van onze ecologische voetafdruk wordt bepaald door wat we dagelijks eten en drinken. Daarom werken we aan het verduurzamen van ons aanbod op het gebied van eten en drinken en het beperken van voedselverspilling. Daarnaast werken we aan de reductie van voedselgerelateerd afval en de lokale inkoop. De universiteit werkt hierin samen met Eurest, Vineyard en Maas.

Duurzame partners

Eurest en Vineyard zijn de cateringleveranciers bij de UU. Beide partners richten zich op gezonde voeding, duurzaamheid en het verminderen van voedselverspilling. Eurest heeft twaalf locaties en Vineyard twee (Academiegebouw en Ginkgo café). Maas is de leverancier voor koffie-, fris- en snackautomaten. Alle contracten zijn Europees aanbesteed, waarbij de focus ligt op kwaliteit. Duurzaamheid is hierin een belangrijk criterium.

Eten en drinken op de campus

Op verschillende plekken bij de UU kan je terecht voor eten en drinken. Je kan lunchen in het Ginkgo café van het Universiteitsmuseum of iets lekkers halen bij een van de Foodtrucks. Alle cateringlocaties promoten plantaardige opties, gebruiken duurzame verpakkingen en hergebruiken restjes in hun menu. Daarnaast maken ze gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen en gaan ze voedselverspilling tegen, onder andere door samen te werken met Too Good To Go. De cateringlocaties zijn terug te vinden op onze website.

Catering bestellen

In de cateringcontracten met onze partners zijn onze wensen en eisen opgenomen. Zo staat in ons beleid dat de standaard lunch vegetarisch is. Als je lunch met vegan broodjes wilt, dan is dat ook beschikbaar. Als je lunch met vlees broodbeleg wilt, dan vraag je dat specifiek aan. Ook kan je kiezen voor Zero-Waste opties: je krijgt dan geen plastic bekertjes en bestek, maar wasbaar servies. Of kies voor de duurzame dikkere plastic bekers van Eurest. Deze worden afgewassen en opnieuw gebruikt. Gooi deze dus niet in de afvalbak!

Koffie-, fris- en snackautomaten

Ook in de contracten voor koffie-, fris- en snackautomaten wordt op verschillende gebieden invulling gegeven aan duurzaamheid. De koffiebonen uit de automaat komen van de sociale onderneming Heilige Boontjes. De koffie en thee zijn fairtrade en biologisch. Dertig procent van de automaten heeft plantaardige melk (havermelk) in plaats van koemelk. Om voedselverspilling tegen te gaan, worden snacks die de uiterste houdbaarheidsdatum naderen aangeboden via Too Good To Go.

Wegwerpbeker

Op de UU vind je geen wegwerpbekers meer. Eind 2023 is de wegwerpbeker verdwenen uit de automaten. Het doel is om uiteindelijk helemaal geen wegwerpproducten meer uit te geven op de UU. In kantooromgevingen kan gebruikgemaakt worden van herbruikbaar servies in de pantry’s of neem een eigen beker mee. Ook kan je in de snackmachine een duurzame beker kopen om koffie of thee uit de koffieautomaat te halen.