Catering

De Universiteit Utrecht werkt aan het verduurzamen van haar catering. Daarom zijn wensen en eisen voor duurzaamheid in de cateringcontracten opgenomen. De universiteit werkt samen met Sodexo en MAAS.

Koffie 

De koffie die bij de Universiteit Utrecht gedronken wordt, is gemaakt van 100% duurzame, gecertificeerde koffiebonen (UTZ in koffieautomaten of RFA/IMPACT@ORIGIN in onbemande luxe voorzieningen genaamd CoffeeStations). De chocolademelk en thee hebben het Max Havelaar keurmerk.

Plastic waterflesjes
  • Sinds begin februari 2019 vindt u in de frisdrankautomaten van MAAS in de universiteitsgebouwen hervulbare BOGO-flessen van Join the Pipe in plaats van plastic wegwerpflesjes met water. De flessen vult u gratis bij een koffieautomaat of kraan.
  • Sinds 2018 levert Sodexo het water bij lunches voornamelijk in glazen karaffen en zo min mogelijk in plastic flessen.
  • Sinds begin februari 2019 verkoopt Sodexo minder plastic wegwerpflesjes met water in de bedrijfsrestaurants. In plaats daarvan verkoopt de cateraar hervulbare BOGO-flessen van Join the Pipe.

Meer weten? www.uu.nl/reduceplastic.

Future Food Lab

Het Educatoriumrestaurant vormt het kloppende hart van wetenschap en spannende voedselinitiatieven. Het Future Food-eiland is de plek waar u nieuwe, duurzame, en smakelijke gerechten vindt. Daarnaast zijn er exposities en activiteiten rondom wisselende, voedselgerelateerde thema’s. Neem een kijkje in de houten huisjes in het restaurant om te ontdekken wat er op de universiteit gebeurt op het gebied van voedsel en duurzaamheid. 

Future Food Lab is een initiatief van Universiteit Utrecht (Green Office Utrecht), Future Food Utrecht en Sodexo.

Lees meer over het Future Food Lab.

Overige initiatieven Sodexo

  • De melk en karnemelk zijn biologisch. Hetzelfde geldt voor een groot deel van het brood.
  • Sodexo streeft naar het dagelijks aanbieden van een veganistische maaltijd in het restaurant in het Educatorium.
  • Sodexo gebruikt, waar mogelijk, grootverpakkingen om zo het gebruik van verpakkingsmaterialen te verminderen.
  • Initiatieven die de Green Office opstart, ondersteunt Sodexo zoveel mogelijk. In februari 2017 was er een Foodprint Experience waarbij steeds meer dierlijke producten op het menu werden vervangen door plantaardige alternatieven.
  • Sodexo werkt mee aan de jaarlijkse duurzame voedselmarkt Sustasty.
  • Als universiteitsmedewerkers lunches bestellen voor een vergadering is deze in principe vegetarisch.
  • Sodexo gebruikt milieuvriendelijke materialen en schoonmaakproducten.
  • Sodexo werkt samen met fruitteler Westeneng om meer regionale producten te kunnen inkopen.
  • Sodexo werkt samen met de boerencoöperatie Local2Local. Deze coöperatie probeert met zo kort mogelijke verkooplijnen producten van boeren en producenten aan consumenten te verkopen. Onderdeel van de samenwerking tussen Sodexo en Local2Local is de verkoop van producten in de bedrijfsrestaurants van het Educatorium en het Bestuursgebouw. Er worden onder andere jam, kaas en sap verkocht, maar ook door Reinaerde geproduceerde vogelhuisjes. 

Overige initiatieven MAAS

  • De energiezuinige koffieautomaten met LED-verlichting hebben een spaarstand en stand-by-modus waardoor de automaat leert wanneer hij zichzelf kan uitschakelen. Dit levert per automaat een besparing op van 139 kWh per jaar, vergelijkbaar met het jaarlijks verbruik van een lamp.
  • De koffieautomaten hebben een koudwatertappunt waar iedereen gratis zijn flesje kan vullen met gekoeld water. Hiermee stimuleert de universiteit om geen losse waterflesjes meer te kopen en gebruiken.
  • Het hergebruik van duurzame kartonnen bekers uit de automaten wordt gestimuleerd door een aantrekkelijk design met naam en consumptiekeuze en een korting van € 0,05.
  • MAAS voert de dienstverlening vanaf het depot 100% elektrisch en geheel CO2-neutraal uit.
  • MAAS maakt de machines schoon met milieuvriendelijke schoonmaakproducten met een ‘cradle to cradle’ certificaat.
  • MAAS spiegelt iedere liter water uit de automaten voor een liter schoon drinkwater in een ontwikkelingsland. Jaarlijks voorziet de universiteit in drinkwater voor 4.000 kinderen.
  • 99,14% van een automaat kan aan het einde van de technische levensduur circulair worden gerecycled of hergebruikt.
  • De automaten voldoen aan de eisen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.