Catering
De Universiteit Utrecht werkt aan het verduurzamen van haar catering. Daarom zijn wensen en eisen voor duurzaamheid in de cateringcontracten opgenomen. De universiteit werkt samen met Eurest en MAAS.
Lees het artikel dat De Volkskrant schreef over de introductie van de vegetarische lunches in 2018. Bekijk de vlog van vice-voorzitter Annetje Ottow.
De koffie die bij de Universiteit Utrecht gedronken wordt, is gemaakt van 100% duurzame, gecertificeerde koffiebonen (UTZ in koffieautomaten of RFA/IMPACT@ORIGIN in onbemande luxe voorzieningen genaamd CoffeeStations). De chocolademelk en thee hebben het Max Havelaar keurmerk.
- Sinds begin februari 2019 vindt u in de frisdrankautomaten van MAAS in de universiteitsgebouwen hervulbare BOGO-flessen van Join the Pipe in plaats van plastic wegwerpflesjes met water. De flessen vult u gratis bij een koffieautomaat of kraan.
- Cateraar Eurest serveert het water bij lunches voornamelijk in glazen karaffen.
Meer weten? www.uu.nl/reduceplastic.
Universiteit Utrecht en cateraar Eurest runnen samen het Future Food Lab; een universitaire proeftuin waar geëxperimenteerd wordt met een gezond, lekker en duurzaam restaurantaanbod in het grote restaurant van het Educatorium. Veel studenten en medewerkers proefden van de inmiddels befaamde tomatenburgers, not-dogs en zero-food-waste-broodtaart. Het doel is om het meest duurzame restaurant van Nederland te creëren. In het Future Food Lab werken de Green Office, de wetenschappelijke hub Future Food van het strategisch thema Pathways to Sustainability en de cateraar samen aan vragen als: Hoe kunnen onze gewassen klimaatbestendig worden gemaakt? Of wat zijn de ethische en filosofische aspecten in de transitie van de voedselketen?
Eurest is als food professional de nieuwe partner van Universiteit Utrecht. Wij zorgen voor een omgeving waar mensen graag zijn en genieten van lekker en gezond eten. Met het nieuwe contract richten wij ons voornamelijk op gezonde voeding en duurzaamheid. In het assortiment wordt onder andere ingespeeld op de toenemende groei om minder vlees en meer plantaardig te eten. Daarnaast maken we gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen en besteden we veel aandacht om voedselverspilling tegen te gaan.
Ons menucyclus is dagelijks vers en afgestemd op zero waste. Zo maken we van onze restjes groente heerlijke verse soepen en van overgebleven brood knapperige croutons. Zo creëren we een zero waste menu.
Voorkom single used plastic afval en gebruik een eigen waterbidon of thermosbeker. Tip: bij aankoop van warme dranken in je eigen beker ontvang je 10% korting.
Eurest kookt met verse producten en daardoor houden wij producten over, zowel in het bereidingsproces als in de uitgifte. Eén van onze grootste ergernissen: eten moeten weggooien, terwijl dit nog van goede kwaliteit is. Zonde van het eten, maar ook van het geld. Daarom zeggen wij: foodwaste is geweest! Samen met de gasten van Universiteit Utrecht en Too Good To Go geven wij leftovers een tweede leven en kan jij met deze app helpen om voedselverspilling tegen te gaan: download de Too Good To Go app op je telefoon, koop je magic box bij Educatorium of Dining Inn en reken af in de app. De magic box is gevuld met allerlei producten, welke anders deze dag zouden worden weggegooid. Aan het einde van de dag staat de magic box op locatie te wachten, met een verrassende inhoud. Red lekker eten en word een echte #FOODWASTEWARRIOR
De samenwerking met onze leveranciers, fabrikanten en logistieke verzorgers verloopt op zeer persoonlijke basis. Hierdoor weten we exact wat voor vlees we in de kuip hebben en kunnen we een duurzame catering garanderen. Verantwoord ondernemen noemen we dat.
Overige initiatieven MAAS
De energiezuinige koffieautomaten met LED-verlichting hebben een spaarstand en stand-by-modus waardoor de automaat leert wanneer hij zichzelf kan uitschakelen. Dit levert per automaat een besparing op van 139 kWh per jaar, vergelijkbaar met het jaarlijks verbruik van een lamp.
De koffieautomaten hebben een koudwatertappunt waar iedereen gratis zijn flesje kan vullen met gekoeld water. Hiermee stimuleert de universiteit om geen losse waterflesjes meer te kopen en gebruiken.
Het hergebruik van duurzame kartonnen bekers uit de automaten wordt gestimuleerd door een aantrekkelijk design met naam en consumptiekeuze en een korting van € 0,05.
MAAS voert de dienstverlening vanaf het depot 100% elektrisch en geheel CO2-neutraal uit.
MAAS maakt de machines schoon met milieuvriendelijke schoonmaakproducten met een ‘cradle to cradle’ certificaat.
MAAS spiegelt iedere liter water uit de automaten voor een liter schoon drinkwater in een ontwikkelingsland. Jaarlijks voorziet de universiteit in drinkwater voor 4.000 kinderen.
99,14% van een automaat kan aan het einde van de technische levensduur circulair worden gerecycled of hergebruikt.
De automaten voldoen aan de eisen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.