Duurzaam reizen

De Universiteit Utrecht werkt aan een betere wereld en dus ook aan een duurzame universiteit. De universiteit wil in 2030 klimaatneutraal zijn en daarvoor moet de CO2-uitstoot van de universiteit omlaag. Aan deze doelstelling dragen we bij door minder en duurzamer reizen de norm te maken, veilig en kwalitatief digitaal onderwijs te bieden en de mogelijkheid tot samenwerken op afstand te faciliteren.

Op het goede spoor - duurzaam reizen

In 2019 waren zakelijke reizen goed voor 11 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van de universiteit. Tijdens de coronapandemie hebben medewerkers, mede dankzij nieuwe en verbeterde digitale oplossingen, geleerd dat samenwerken ook mogelijk is op afstand en over grenzen heen. Om deze ontwikkeling vast te houden, heeft de universiteit haar reisbeleid aangepast. Bij bestemmingen minder dan 700 kilometer is vliegen alleen een optie in uitzonderlijke situaties en na goedkeuring van je leidinggevende.

Met de duurzame reiscampagne ‘Right on track’ krijgen medewerkers handvatten om minder, duurzamer en efficiënter te reizen. Op de website uu.nl/rightontrack vinden medewerkers informatie over het aangescherpte reisbeleid, inspirerende reisverhalen van collega’s en antwoorden op veelgestelde vragen. 

Hulpmiddelen om minder of duurzamer te reizen

Om onderwijs en onderzoek zo goed mogelijk te blijven ondersteunen, heeft de universiteit de afgelopen periode geïnvesteerd in onderwijs- en vergaderzalen geschikt maken voor virtuele bijeenkomsten en de ontwikkeling van audiovisuele studio’s. Als er dan toch gereisd moet worden, zijn er ook alternatieven voor het vliegtuig. De UU-treincheck helpt medewerkers in het keuzeproces voor een duurzame(re) reis en laat zien voor welke Europese bestemmingen de trein de standaard is. De treinzonekaart biedt overzicht welke Europese bestemmingen goed te bereiken zijn met de trein.

‘De internationale trein is rustig en comfortabel waardoor ik er heerlijk ongestoord kan werken.’

Travel Green Grant voor studenten

UU-studenten die geselecteerd zijn voor een uitwisselingsprogramma aan een Europese (partner-)universiteit, kunnen zich aanmelden voor de Travel Green Grant en treinreiskosten hiermee (deels) vergoed krijgen. Het aantal deelnemers is beperkt. Lees hier meer over de voorwaarden en aanmeldingsprocedure. 

Elektrische auto's

In 2018 reed de eerste elektrische auto in UU-kleuren over de campus. Inmiddels is het hele wagenpark van het Facilitair Service Centrum elektrisch. In totaal heeft de universiteit zo’n veertig auto’s rondrijden voor onderzoek, beveiliging, eerste hulp en transport. De universiteit streeft ernaar het gehele UU-wagenpark voor 2030 elektrisch te maken. Gelegenheid om met de elektrische auto te komen is er ook. De universiteit heeft speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto’s, en staan er verspreid over de campus laadpalen. Verder kunnen medewerkers een elektrische auto lenen voor lastig te bereiken afspraken buiten de deur.

Smart Solar Charging
Met de living lab Smart Solar Charging wordt bij de universiteit lokaal opgewekte zonne-energie in elektrische auto’s opgeslagen via slimme laadpalen. Zowel de laadpaal als de batterij van de auto zijn ‘slim’, wat betekent dat ze kunnen opladen en ontladen. Als de zon een keertje niet schijnt, kan de volgeladen autobatterij zonne-energie terug leveren aan het elektriciteitsnet (en daarmee dus een woning of gebouw voorzien van stroom). Deze manier van energie opwekken, opslaan en terug leveren creëert flexibele opslagcapaciteit die pieken op het elektriciteitsnet reduceert. Lees hier meer over het project.

Op de fiets

Het parkeerbeleid van de universiteit is er specifiek op gericht om het Utrecht Science Park autoluw te maken. Meer dan de helft van de studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht komt al op de fiets. Dat zijn ongeveer 20.000 fietsers. Door verschillende maatregelen worden medewerkers gestimuleerd om met het openbaar vervoer of de fiets te komen.

Digitaal onderwijs

De coronapandemie heeft de ontwikkeling van digitale middelen voor kwalitatief en veilig onderwijs versneld. Deze verschuiving biedt nieuwe inzichten en kansen voor onderwijs over de grenzen van campussen, gebouwen, of landen heen. Daarom heeft de universiteit geïnvesteerd in de ontwikkeling van digitale middelen die onderwijs op afstand mogelijk maken.

CO2 -compensatie

De Universiteit Utrecht compenseert alle vliegreis-gerelateerde CO2 -impact door bij te dragen aan projecten die voldoen aan de strengste standaard voor CO2 -reductie (Gold Standard). Dat doet de universiteit in samenwerking met de Climate Neutral Group.