Universiteit Utrecht zet de knop om

Universiteit Utrecht doet er alles aan om zoveel mogelijk energie te besparen. Enerzijds vanwege de stijgende energiekosten. Anderzijds omdat we in 2030 CO2-neutraal willen zijn. We zetten de knop om! Doe je mee? 

Bespaar energie in het lab

Als we zuiniger met energie in de labs omgaan, kunnen we samen tot wel 60% energie besparen. Wil je weten hoe jij je steentje bij kan dragen? Bekijk de video hieronder.

Zo kun je ook energie besparen:

logo zet de knop om

Op dit moment verbruikt de Universiteit Utrecht jaarlijks evenveel gas als 13.000 huishoudens. Door de stijgende prijzen kan de energierekening in 2023 oplopen tot 35 miljoen euro. Geld dat we liever besteden aan onderwijs en onderzoek. Daarom voert de universiteit een aantal energiebesparende maatregelen door in onze gebouwen. Het doel is om in 2023 15 procent energie te besparen, bovenop de bestaande bespaardoelen en -maatregelen. Op deze pagina vind je tips over hoe jij de universiteit kunt helpen met energie besparen. 

Zie je wat jij kunt doen!

Dit doet de universiteit:

  • De verwarming staat in alle universiteitsgebouwen ingesteld op 19 graden Celsius. Lees meer.
  • Alle geschikte daken liggen (binnenkort) vol met zonnepanelen en we bouwen aan zonnevelden en andere vormen van duurzame energie opwekking en opslag.
  • De universiteit maakt gebruik van warmte-koude-opslag (WKO) om de UU-gebouwen te verwarmen en te verkoelen. Lees meer.
  • Buitenverlichting wordt waar mogelijk beperkt. Zo gaat de sfeerverlichting op het Utrecht Science Park dit jaar niet aan. Lees meer.
  • Verlichting wordt vervangen door LED-verlichting. 

Campagne: Universiteit Utrecht zet de knop om

Met de campagne Universiteit Utrecht zet de knop om roepen we UU’ers op om een steentje bij te dragen aan het verlagen van het energieverbruik van de universiteit. Het doel is dat we uiteindelijk op de universiteit net zo bewust omgaan met energie als thuis. Tijdens de campagne delen we bespaartips via posters, het intranet en de schermen in de openbare ruimtes. De campagne loopt heel 2023.

Taskforce Energiebesparing

De campagne is een initiatief van de Taskforce Energiebesparing. Het doel van de taskforce is om het energieverbruik in 2023 met 15 procent extra te verlagen.

Lees meer over de Taskforce