Extra impuls energietransitie: Universiteit Utrecht zet de knop om!

Hoe bespaar je energie? Die vraag leeft niet alleen bij veel Nederlandse huishoudens, maar ook bij de Universiteit Utrecht. Enerzijds vanwege de stijgende energiekosten. Anderzijds omdat we in 2030 CO2-neutraal willen zijn. Daarom heeft de UU sinds oktober een Taskforce Energie. Het doel van de taskforce is om het energieverbruik volgend jaar met 15 procent extra te verlagen. 

Er wordt op verschillende plekken binnen de UU al hard gewerkt aan verduurzaming. Zo liggen alle hiervoor geschikte daken (binnenkort) vol met zonnepanelen, zetten we in op warmte-koude-opslag en staat de verwarming sinds april twee graden lager. Tegelijkertijd hebben we nog een weg te gaan om ons doel te halen om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Om die reden en vanwege de stijgende energieprijzen, heeft het College van Bestuur afgelopen oktober besloten om een Taskforce Energiebesparing aan te stellen. 

Energieverbruik in 2023 met 15 procent omlaag

Op dit moment verbruikt de UU jaarlijks evenveel gas als 13.000 huishoudens. Door de stijgende prijzen kan de energierekening volgend jaar oplopen tot 38 miljoen euro. Geld dat we liever besteden aan onderwijs en onderzoek. De Taskforce Energiebesparing is daarom gevraagd om te inventariseren welke kansen binnen de UU benut kunnen worden om het energieverbruik te verlagen en die kansen vervolgens ook te verzilveren.

Het doel is om in 2023 op die manier 15 procent energie te besparen. Het gaat om een extra besparing, bovenop de bestaande bespaardoelen. Om dat te bereiken heeft de taskforce al 100 verduurzamingsideeën opgehaald. Daarbij kun je denken aan suggesties zoals het vervangen van oude vriezers en koelkasten, het sluiten van gebouwen(delen) op rustige momenten van de dag en het slimmer inregelen van pompinstallaties voor verwarming en koeling.

De opgehaalde ideeën beperken zich niet tot aanpassingen die de universiteit kan doen in haar gebouwen. Er zijn ook suggesties opgehaald over hoe medewerkers en studenten zelf kunnen bijdragen. Denk aan het uitdoen van lampen als je naar huis gaat, het sluiten van ramen en het uitschakelen van monitors. Of de vaatwasser pas aanzetten als deze helemaal vol zit. Daarom wordt op 9 januari de campagne 'Universiteit Utrecht zet de knop om' gelanceerd. Daarmee sluiten we aan op de gelijknamige overheidscampagne.

logo zet de knop om

UU zet de knop om

Tijdens de campagne, die heel 2023 loopt, worden UU’ers bewust gemaakt van welk effect (aanpassing van) hun gedrag heeft op het gebied van duurzaam energiegebruik. Het doel is dat we uiteindelijk op de universiteit net zo bewust omgaan met energie als thuis. Tijdens de campagne delen we bespaartips via posters, het intranet en de narrowcastingschermen. 

Energie besparen doen we samen! 

Hoewel de Taskforce Energiebesparing al veel ideeën heeft verzameld, zijn er nog allerlei andere besparingsmaatregelen te bedenken. Denk mee en deel je suggesties via zetdeknopom@uu.nl.