Windenergie

De Universiteit Utrecht wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Om deze doelstelling te bereiken werkt de UU aan het verminderen van het eigen energieverbruik, het optimaal gebruik van fossiele brandstoffen en de transitie naar een 100% duurzame energievoorziening.

Windenergie is een van de mogelijkheden om toe te werken naar een 100% duurzame energievoorziening. Met één grote windmolen kan de universiteit circa 20-25% van de benodigde elektriciteit verduurzamen. De Universiteit Utrecht heeft onderzocht of het mogelijk is om zelf windenergie op te wekken in het Utrecht Science Park (USP). Dit verkennend onderzoek deed de universiteit op eigen grondgebied, omdat zij de last van haar groene energievraag niet ergens anders wil neerleggen.

Impact op de omgeving

Windenergie roept echter ook vragen en zorgen op bij betrokkenen in de omgeving. Deze gaan over impact op de omgeving zoals geluid, slagschaduwen en de zichtbaarheid in het landschap. Daarnaast is ook de impact op de ecologie een zorg, mede vanwege de ambities van de UU op dit gebied. Bijzonder en specifiek voor het USP is de zorg over de impact van trillingen en elektromagnetische pulsen van een windmolen op de gevoelige onderzoeksapparatuur. Dit is onderzocht samen met onderzoekers van faculteiten en bedrijven in het Utrecht Science Park en de impact lijkt gering.  Universiteit Utrecht heeft er voor gekozen om een zorgvuldig traject te bewandelen en diverse gesprekken gevoerd met betrokken personen en organisaties. Deze inbreng wordt meegenomen in mogelijke vervolgonderzoeken.

UNESCO status

In 2022 heeft de nabijgelegen Hollandse Waterlinie de UNESCO status gekregen. Hierdoor lijkt op dit moment een windmolen op het USP niet mogelijk. Eerst moet de impact van een windmolen op het erfgoed worden onderzocht. De verdere ontwikkeling van een windmolen op het USP is op dit moment afhankelijk van de ontwikkelingen in de regelgeving en hoeveel ruimte deze daarin biedt.

Potentiële locaties

De meeste locaties op het Utrecht Science Park en de omliggende weilanden bleken niet geschikt om een windmolen te plaatsen. Op basis van de wettelijke (afstands)normen in 2018 werd geconcludeerd dat alleen in het Zuidoosten en het Noordwesten van het USP windmolens geplaatst kunnen worden.

Deze twee gebieden zijn aangewezen als zogenoemde zoekgebieden. Primair is gefocust op het zoekgebied in het Noordwesten. Dit had te maken met het relatief landelijke karakter van de Zuidoost locatie en de plek in het UNESCO werelderfgoed. Desondanks geldt ook de Zuidoost locatie nog als zoekgebied.

In de Omgevingsvisie van de gemeente Utrecht is nader onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een windmolen op twee locaties in het Noordwesten. De eerste potentiële locatie voor een windmolen, nabij Sportcentrum Olympos, viel af vanwege technische redenen. De andere locatie, langs de snelweg A28, dichtbij knooppunt Rijnsweerd, lijkt wel aan alle milieunormen zoals geluid, slagschaduw en veiligheid te kunnen voldoen. Deze locatie ligt bovendien ver genoeg van de dichtstbijzijnde bestaande woonbebouwing van Rijnsweerd-Zuid. Op deze plek is potentieel ruimte voor één grote windmolen.

Omgevingsvisie Utrecht Science Park 2040

In de omgevingsvisie Utrecht Science Park staan de wensen voor het Utrecht Science Park (USP) in 2040. Deze visie is gemaakt met verschillende partijen in de stad: de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, de stichting Utrecht Science Park, vele gebruikers, bewoners en omwonenden. De visie is definitief vastgesteld door de gemeenteraad.

In de Omgevingsvisie staan ook de duurzame ambities van het USP verwoord. Naast het verminderen van aardgas, het verduurzamen van gebouwen, het inzetten op Warmte-Koude-Opslag en het plaatsen voor zoveel mogelijk zonnepanelen op daken, worden ook windmolens genoemd. In de Omgevingsvisie staat dat er langs de A28 ruimte is voor een of twee windmolens.

Meer over de Omgevingsvisie

Veelgestelde vragen

Vragen of meedenken?

Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een email naar windenergie@uu.nl. Geïnteresseerden die meer willen weten over het haalbaarheidsonderzoek windenergie in het USP of over de energietransitie van de Universiteit Utrecht kunnen contact opnemen met Jolt Oostra, portefeuillemanager energie. Stuur een e-mail naar windenergie@uu.nl.