© iStockphoto.com/pidjoe
12 januari 2018
Volgens Gerrit Bloothooft zijn het vooral hoogopgeleide ouders die kiezen voor namen met een Bijbelse oorsprong.
Prof. dr. Geert Buelens
8 januari 2018
Begin 2018 verschijnt van de Utrechtse hoogleraar Neerlandistiek Geert Buelens een vuistdik boek over de jaren zestig.
A party in the Open Air. Allegory on Conjugal Love (1590-1595) by Isaac Oliver. Source: Wikimedia Commons
22 december 2017
Het internationale academische programma NEW FACES bestudeert de wereld van Shakespeare om de crisis in hedendaags Europa te begrijpen
14 december 2017
De Kennis van Nu sprak met Jos van Berkum en zijn team over onderzoek naar taal en emotie.
© iStockphoto.com/AdrianHancu
8 december 2017
Voor NRC besprak Anna-Luna Post 'Women & Power' van Mary Beard, dat laat zien dat machtsverschillen tussen man en vrouw vaak herleidbaar zijn tot de oudheid.
8 december 2017
Een uitgebreide collectie van syntactische case studies van syntactische fenomenen.
Tweede Kamer
8 december 2017
Segers, Rutte, Baudet en Klaver passen met hun spreekstijl naadloos in de retorische categorieën die Cicero al in de Oudheid onderscheidde, zegt Michael Burke.
© iStockphoto.com/Steve Debenport
7 december 2017
Volgens het promotieonderzoek van Anne van Leeuwen zijn timing en ritme van belang bij het voeren van een goed gesprek.
Sterre Leufkens bij het Betweter Festival. Bron: YouTube (still)
4 december 2017
Waarom is de ene taal moeilijker om te leren dan de andere? Sterre Leufkens sprak hierover tijdens het Betweter Festival.
Prof. dr. Ben Peperkamp
27 november 2017
Op zaterdag 18 november 2017 overleed Prof. dr. Ben Peperkamp op 58-jarige leeftijd. Ben was lange tijd verbonden aan onze faculteit.
Rekrutering van mannen in Melbourne, Australië (1914) voor militaire dienst. Bron: Wikimedia Commons
24 november 2017
Lancering van een nieuw bronnenboek over de culturele uitwisselingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Candlelight met Jan van Veen
17 november 2017
Al sinds 1967 worden gedichten van luisteraars voorgedragen op Candlelight radio. Maar wie zijn deze luisteraars eigenlijk? Dat onderzoekt Kila van der Starre.
17 november 2017
Een opvallend kenmerk van de moderne literatuur is de vermenging van genres. Reindert Dhondt en David Martens onderzoeken deze ontwikkeling in dit themanummer.
13 november 2017
De gratis colleges gaan over hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur in de middeleeuwen en zijn gericht op een breed publiek.
Portret Anna Maria van Schurman door Jan Lievens (1649)
10 november 2017
5 november zou de eerste studente Anna Maria van Schurman 410 jaar geworden zijn. Pieta van Beek werd uitgebreid geïnterviewd over Schurman voor de Duitse radio
Agatha Christie (1890-1976). Bron: Wikimedia Commons
10 november 2017
Cultuurhistorisch klopt alles in de thrillers van Agatha Christie, zegt Leonard Rutgers in het FD. Dat was mede dankzij haar tweede man, die archeoloog was.
1 november 2017
Onder redactie van Dirk van Miert, Henk Nellen, Piet Steenbakkers en Jetze Touber.
1 november 2017
Utrecht is door UNESCO benoemd tot ‘City of Literature’ en daarmee de eerste Nederlandse stad met deze prestigieuze titel.
27 oktober 2017
Dit boek verkent sociale, ruimtelijke en materiële aspecten van de geschiedenis van het boek in vroegmodern Europa. Onder co-redactie van Jeroen Salman.
13 oktober 2017
Tijdens Webinar Week (23 tot en met 26 oktober 2017) zijn er twee webinars over masterprogramma's in de geesteswetenschappen.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor HUMmagazine, de wekelijkse nieuwsbrief van de faculteit Geesteswetenschappen. Stuur een mail naar nieuws.gw@uu.nl.