UYA Purple Crocodile Award

*Deze award is vernoemd naar een bekende reclame in Nederland waarin een moeder een enorm uitgebreid formulier moet invullen om simpelweg de grote paarse opblaaskrokodil van haar kinderen terug te krijgen uit de gevonden-voorwerpen-bak van het zwembad.

Wil jij een persoon/organisatie/instituut nomineren die deze award verdient? Dat kan via dit formulier!

Nominaties

Het overzicht van de tot nu toe binnengekomen nominaties vind je hier! Let op: dit overzicht wordt handmatig geüpdatet, je nominatie verschijnt dus niet direct na het insturen van het formulier.

Context

Weet jij een goed initiatief dat de werkdruk heeft verlaagd of dat tijd heeft vrijgemaakt voor jou en anderen om te besteden aan onderzoek, onderwijs of patiëntenzorg? Dan kan de Purple Crocodile Award ervoor zorgen dat de initiator beloond wordt!

Academici ervaren veel werkdruk. Helaas komt dit bijna nooit vanuit het werk aan kernactiviteiten als onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. In plaats daarvan komt het vooral door nevenactiviteiten als administratie. Administratie, zowel voor academici als ondersteunend personeel, leidt af van de kernactiviteiten van de universiteit.

Met deze award belonen we de ongeziene helden die de administratieve lasten herkennen als probleem, en hun best doen om het te minimaliseren.

Gelukkig zijn er al veel van onze collega’s aan de universiteit aan het werk om de administratieve last die we allemaal ervaren te verlichten. Computersystemen zijn gebouwd of herontworpen om te automatiseren, er zijn hulpmiddelen in het onderwijs om het leerproces te verbeteren en docenten te ontzorgen, en er zijn creatieve manieren gevonden om administratieve processen te versimpelen of stroomlijnen. Deze inspanningen, die ervoor zorgen dat het personeel van de universiteit zich meer bezig kan houden met kernactiviteiten, worden zelden erkend en beloond met publieke waardering.

Met de Purple Crocodile Award wil Utrecht Young Academy deze inspanning wel in het zonnetje zetten. Met deze award belonen we de ongeziene helden die deze administratieve lasten herkennen als probleem, en hun best doen om het te minimaliseren, om zo werkdruk te verminderen en te zorgen dat er meer tijd besteed kan worden aan de kernactiviteiten van de universiteit en het UMC. De prijs bestaat uit een kleine geldprijs (300 euro). Het idee is dat deze geldprijs gebruikt wordt om de teamspirit verder te versterken.

Doel

Het stimuleren en erkennen van initiatieven om de administratieve lasten te verminderen en de tijd besteed aan de kernactiviteiten van UU/UMC-personeel (onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg) te vergroten.

Wie kan er nomineren

Iedereen met een UU of UMCU-affiliatie kan nomineren, zowel academisch als ondersteunend personeel. Je kan ook iemand nomineren namens een groep.

Wie/wat kan genomineerd worden?

Initiatieven, individuen of groepen personeel van UU/UMCU die de administratieve last verlaagd hebben of procedures versimpeld hebben. Denk aan academici, ondersteunend personeel, een platform, werkgroep of (sub)organisatie van de UU of het UMC. Belangrijke vereiste voor het winnen van de prijs is dat het initiatief een duurzame, blijvende en wijdverspreide verlichting van de administratieve lasten heeft bewerkstelligd. Maar als je een kleinschaliger initiatief kent, dan mag je dit ook in de spotlights plaatsen. Alle nominaties zullen publiek zichtbaar zijn, inclusief de namen van nominerende en genomineerde personen.

En de winnaar is…

Uit deze nominaties zal de selectiecommissie bestaande uit 5 UYA-leden (Katharine Fortin, Karin Jongsma, Magdalena Harakalova, Scott Douglas, en Peter Bijl) een shortlist maken. De nominaties worden beoordeeld op:

- Hoeveelheid verminderde administratieve last (ingeschatte tijd)
- Duurzaamheid van de impact van het initiatief
- Hoeveelheid mensen positief beïnvloed door het initiatief

Het nominatieportaal is open tot 31 januari 2023. De prijs wordt uitgereikt op de General Assembly van Utrecht Young Academy tijdens de Dies van de Universiteit Utrecht, op 26 maart 2024. Als er geen overduidelijke winnaar is, dan zal de winnaar van de Purple Crocodile Award willekeurig gekozen worden uit de shortlist. De prijs bestaat uit een geldprijs (300 euro) en een wisselbokaal die doorgegeven wordt aan de volgende winnaar.