Leraar mens en maatschappij
Als jij leraar voortgezet onderwijs wilt worden in een gamma schoolvak zijn er de volgende mogelijkheden:
De Educatieve module leidt afgestudeerde bachelorstudenten op tot tweedegraads bevoegd docent. Met deze bevoegdheid mogen afgestudeerden lesgeven in alle klassen van het vmbo en de onderbouw van havo/vwo.
De Educatie & communicatie masterprogramma’s (120 EC) van de Universiteit Utrecht leiden afgestudeerde bachelorstudenten op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Afgestudeerden kunnen aan de slag in alle klassen van het vmbo en de onder- én bovenbouw havo/vwo, of in andere functies in de educatieve sector.
Geografie educatie en communicatie
Geschiedenis educatie en communicatie
Kunstgeschiedenis educatie en communicatie
Deze master (60 EC) leidt afgestudeerde masterstudenten op tot eerstegraads docent. Afgestudeerden kunnen aan de slag in alle klassen van het vmbo en de onder- én bovenbouw havo/vwo, of in andere functies in de educatieve sector.
Schoolvakken: aardrijkskunde, algemene economie, filosofie, geschiedenis, godsdienst en levensbeschouwing, kunstgeschiedenis, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen en muziek.
Je bent ‘zij-instromer in beroep’ als je vanuit een ander beroep leraar wilt worden en direct als docent voor de klas staat. Daarnaast volg je, na het afronden van een geschiktheidsonderzoek, de lerarenopleiding. Binnen twee jaar haal je een lesbevoegdheid. In een zij-instroomtraject combineer je (betaald) werk met de lerarenopleiding. Ook als je vanuit een andere beroep leraar wilt worden, maar eerst een lerarenopleiding wilt afronden voordat je als leraar aan de slag gaat, biedt de Universiteit Utrecht diverse mogelijkheden.
Ik leer samen met mijn leerlingen door met ze in gesprek te gaan.