Veelgestelde vragen van UU-docenten
Als je het antwoord op je vraag niet kan vinden, e-mail ons dan via incluusion@uu.nl.
Let op: onderstaande vragen gaan over de cursussen tijdens de vier academische blokken. De meeste vragen gelden echter ook voor de Utrecht Summer School, met enkele verschillen: zo krijgen de studenten rechtstreeks een certificaat van de Utrecht Summer School in plaats van via Incluusion. Ook biedt Incluusion geen extra begeleiding tijdens de zomercursussen, omdat het om fulltime cursussen gaat die in verschillende weken starten.
Incluusion-studenten zijn tijdelijk ingeschreven aan de UU en worden gezien als reguliere studenten: ze moeten aan alle cursuseisen en -voorwaarden voldoen. Dit betekent ook dat ze UU-faciliteiten mogen gebruiken, zoals de bibliotheek, het Skills Lab en Career Services.
Incluusion-studenten mogen tentamens doen, werkstukken schrijven en presentaties geven. Maar soms heeft een student de voorkeur om de cursus te volgen als ‘auditor’: dit betekent dat hij of zij de colleges bijwoont, maar geen opdrachten maakt of het tentamen doet. Soms wil een Incluusion-student meedoen als auditor omdat hij/zij het bijv. opeens onverwacht druk heeft met de asielprocedure. De cursuscoördinator heeft de discretionaire bevoegdheid om te beslissen hoe Incluusion-studenten deelnemen.
Incluusion-studenten ontvangen geen EC (European Credits), zelfs niet als ze voor de cursus slagen. In plaats daarvan ontvangen ze een certificaat voor hun deelname aan het eind van de cursus als ze de volledige cursus hebben bijgewoond en/of voor het tentamen zijn geslaagd.
We bieden twee soorten certificaten:
- Certificaat met cijfer: studenten die de cursus met succes hebben afgerond, ontvangen een certificaat met een cijfer daarop.
- Certificaat van deelname: studenten die actief hebben deelgenomen maar geen eindcijfer hebben gekregen, ontvangen een certificaat dat bewijst dat ze aan de cursus hebben meegedaan.
Het is aan de docent om te beslissen welk soort certificaat de student ontvangt aan het eind van het blok. Beide certificaten worden verstrekt door Incluusion.
Incluusion nodigt alle nieuwe studenten die in aanmerking komen uit voor een intake-interview om hun academische achtergrond, hun Engelstalige niveau en hun motivatie om aan het programma mee te doen te bespreken.
Verder zijn de Incluusion-studenten verplicht een overeenkomst met Incluusion te ondertekenen om ze op de hoogte te brengen van hun verantwoordelijkheden (zoals aanwezigheid bij de cursus).
Alle informatie die wordt verzameld tijdens de intake wordt naar de docent gestuurd, die dan beslist of een student geschikt is om de cursus bij te wonen. Incluusion heeft niet het laatste woord in de toelating van de student; dat hebben de docenten.
Helaas heeft Incluusion beperkte financiële middelen beschikbaar voor cursusmateriaal, en studenten hebben vaak niet genoeg geld om boeken en andere studiebenodigdheden te kopen.
We vragen je daarom vriendelijk of het mogelijk is om het studiemateriaal gratis beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld door ze de vereiste boeken uit te lenen of een PDF-versie, als je die hebt. Zo niet, dan doen we een beroep op onze financiële middelen en kopen we het nodige materiaal voor de student.
We hebben verschillende manieren om onze studenten te begeleiden en praktische hulp te bieden:
- Restart: Refugees Studying – Academic Return Track: Incluusion werkt aan een tweedaagse voorbereidende training genaamd Restart. Tijdens Restart maken de studenten kennis met de Nederlandse cultuur en de UU. We praten onder andere over verwachtingen van docenten en over samenwerken met medestudenten. Restart is nog in de pilotfase. Naar verwachting zal Restart in studiejaar 2022/2023 verplicht worden voor ALLE studenten die een cursus via Incluusion willen volgen. Restart vervangt dan de hierboven genoemde (kortere) informatiebijeenkomst.
- Buddyprogramma: als Incluusion-studenten dat willen, worden ze gekoppeld aan een buddy. Een buddy is een reguliere UU-student die kan helpen bij de sociale en academische integratie van een Incluusion-student. Bijvoorbeeld door ze rond te leiden op de campus, door ze te helpen met het (vrij ingewikkelde) Blackboard, of door gewoon af en toe een kop koffie te drinken.
- Bibliotheektraining: deze training wordt een paar weken na de start van het blok aangeboden, omdat de meeste studenten dan aan papers beginnen te werken.
- Coffee Check-in: het Incluusion team organiseert een paar keer tijdens het blok een online inloopuur. Studenten kunnen langskomen, al hun vragen stellen, positieve ervaringen en eventuele zorgen delen. Het is voor ons een laagdrempelige manier om in contact te blijven met onze studenten gedurende het blok.
- Laptops: Studenten zonder laptop kunnen er een van ons lenen voor het hele academische blok.
- Reiskosten: niet alle studenten wonen in Utrecht en hebben geld om trein- en buskaartjes te betalen. Incluusion heeft een beperkt budget beschikbaar om studenten te helpen die de reiskosten niet vergoed krijgen van bijvoorbeeld UAF, COA of hun gemeente.
Doe dit alsjeblieft niet zonder toestemming van de Incluusion-student!
We willen dat de studenten het gevoel hebben dat ze gesteund worden en veilig zijn, en net zo goed thuishoren op de UU als de reguliere studenten. We willen niet dat Incluusion-studenten het gevoel hebben dat ze anders zijn dan de rest.
We geloven dat dit citaat van Yves Nahimana, een oud Incluusion-student, het goed samenvat: "I'm finally a student again instead of a refugee".
De reden dat Incluusion-studenten in Nederland zijn, is uiteraard anders dan de redenen van reguliere internationale studenten: Incluusion-studenten zijn hun land ontvlucht en zijn bij hun aankomst in Nederland niet voorbereid en niet op de hoogte van de Nederlandse academische cultuur. Internationale studenten hebben specifiek gekozen om aan de UU te studeren en konden zich van tevoren voorbereiden. Daarnaast hebben internationale studenten een 'back-up plan': zij kunnen over het algemeen terugkeren naar hun eigen land wanneer ze willen. Hierdoor is de druk om te 'slagen' in hun nieuwe land wellicht minder hoog.
Veel Incluusion-studenten hebben nog geen vluchtelingenstatus: ze zijn asielzoekers die op hun asielprocedure wachten of daar druk mee bezig zijn. Als ze nog steeds asielzoekers zijn, wonen ze meestal in een asielzoekerscentrum en hebben ze daardoor geen rustige studie-omgeving. Vaak delen ze een kamer met 7-8 andere mensen uit verschillende landen. Als ze hun status hebben ontvangen, kunnen ze nog steeds in een asielzoekerscentrum wonen of ze zijn in sociale woningbouw geplaatst. Onverwachts en dan ook vaak meteen moeten verhuizen tijdens een cursus, of plotseling druk zijn met de asielprocedure, kan stress veroorzaken bij Incluusion studenten en leidt tot minder beschikbare studietijd.
Wat ook goed is om bij stil te staan, is dat Incluusion-studenten vaak wat ouder zijn dan reguliere studenten (30+). Daarnaast hebben ze, zoals je je vast kunt voorstellen, vaak zeer andere levenservaring opgedaan dan reguliere studenten. Sommigen hebben familie in Nederland waar ze ook voor moeten zorgen of ze hebben familieleden die nog in hun thuisland wonen.
Een vluchtelingstudent aan de Hogeschool Utrecht heeft een video gemaakt die laat zien hoe hij het studeren in Nederland heeft ervaren. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen individuele ervaring, maar deze video laat ons wel zien waar vluchtelingstudenten mee te maken krijgen. De video is te kijken via zijn eigen website: www.karoon.nl.
Veel Incluusion-studenten hebben de afgelopen jaren met plezier hun UU-cursus afgerond. Maar het is goed om te onthouden dat veel van de studenten een instabiele woonsituatie hebben. Hun huisvesting kan bijvoorbeeld onzeker zijn of er kunnen plotselinge ontwikkelingen zijn in hun asielprocedure die hun volledige aandacht opeisen. Daarom is er helaas altijd het risico dat een student tijdens de cursus afhaakt, zelfs als hij of zij enthousiast is en de cursus wil afmaken. Gelukkig maken veel studenten hun cursus met succes af.
We hebben veel verschillende verhalen gehoord van docenten in de afgelopen jaren: van studenten die zeer actief participeren en met levendige discussies meedoen, tot introverte studenten die niet zoveel zeggen.
Naast karakterverschillen, kan beperkte actieve participatie ook komen door culturele barrières. In sommige culturen moeten studenten hun docent zien als een autoriteit die hen van alle nodige informatie voorziet. Studenten zitten en luisteren, en tonen op die manier respect voor hun docent. Ze zijn het daarom misschien niet gewend om kritische vragen te stellen, te discussiëren met hun docent en medestudenten, of het je te laten weten als ze iets niet begrijpen.
Gedurende de cursus raken studenten meestal gewend aan het Nederlandse onderwijssysteem, en voelen ze zich zelfverzekerder om actief deel te nemen en te communiceren. Wat aansporing van de docent of het Incluusion-team op de hoogte brengen kan ook handig zijn als je dit meemaakt!