Veelgestelde vragen over de Incluusion Traineeships
We zijn op zoek naar mensen met een achtergrond in het hoger onderwijs en/of werkervaring bij een universiteit of vergelijkbare organisatie. Een diploma van een universiteit helpt bij je sollicitatie, maar is niet noodzakelijk als je kunt aantonen dat je relevante werkervaring hebt. Upload alle diploma's die je hebt via het aanmeldformulier.
Het vereiste taalniveau in het Nederlands is B1, maar B2 heeft de voorkeur. Als je (een deel van) de B1/B2 examens hebt gedaan, kun je het diploma/bewijs van je talenschool uploaden. Als je op dit moment een B1 of B2 cursus volgt, kun je dat ook aan ons laten weten.
Als je vloeiend Engels spreekt en schrijft, kan dit je kans vergroten dat we een geschikt traineeship voor je vinden. Het hangt van de werkplek af of Nederlands op B2-niveau noodzakelijk is, of dat je je B1-niveau kunt compenseren doordat je Engels zeer goed is. Upload daarom ook alle diploma's (als je die hebt) met betrekking tot je Engels niveau.
Dat verschilt per geval. Als je net je opleiding in je thuisland had afgerond, kunnen we proberen een traineeship in een startersfunctie bij de UU te zoeken. Als je al meerdere jaren werkervaring hebt, zullen we proberen de werkplek op je ervaring aan te passen.
Lees op deze pagina meer over alle afdelingen binnen de UU. Zo krijg je gelijk een beeld van het soort werk dat je zou kunnen doen. In je motivatiebrief geef je aan bij welke afdeling of afdelingen van de UU je werkervaring op wilt doen. We proberen een zo goed mogelijke match te vinden tussen jou en een werkplek. Het is belangrijk dat de gekozen afdelingen gerelateerd zijn aan je studie of je werkervaring, zodat de kans groter is dat we een goede match kunnen maken.
Ja, het traineeship is juist gericht op vluchtelingen die een uitkering ontvangen. Je krijgt geen salaris tijdens het traineeship. Daarom is het belangrijk dat je wel een uitkering blijft ontvangen. Als we je uitnodigen voor een gesprek, is het belangrijk dat je zelf al gevraagd hebt aan de gemeente of je tijdens ons traineeship je uitkering mag behouden.
Dit hangt af van het aantal uren dat je werkt. Het traineeship zal behoorlijk uitdagend zijn en een groot deel van de werkweek (of de hele werkweek) in beslag nemen.
Je bent meer dan welkom om je aan te melden als je nu of vroeger een cursus volgde via Incluusion. Houd er wel rekening mee dat je geen nieuwe cursussen kunt doen tijdens het traineeship, want dat past niet in één werkweek.
Nee, helaas heb je een verblijfsvergunning nodig om je aan te melden. Je mag echter wel via Incluusion UU-cursussen volgen, ook als je nog geen verblijfsvergunning hebt.
Lees hier meer over hoe je je kan aanmelden voor een Incluusion cursus.
We staan zeker open voor aanmeldingen van andere gemeentes. Bij het bekijken van je aanvraag houden we rekening met de reisafstand én of je reiskosten vergoed worden door je gemeente.
Er is geen leeftijdsgrens.
Vragen over het traineeship
Na de deadline van de registratieperiode, begint ons selectieproces in augustus. Wij bekijken zorgvuldig alle aanmeldingen. In september laten we je weten of je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met Incluusion. Daarna gaan we op zoek naar een traineeship dat past bij jouw werkervaring, vaardigheden, opleiding en/of motivatie. Het vinden van een goede match tussen jou en een afdeling kost tijd en aandacht. Houd hier rekening mee.
Uiteraard houden we je tijdens het proces op de hoogte. Als we een passend traineeship vinden, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek met de afdeling. Zo kijken we of er een goede match is voor jou en voor de afdeling. We streven ernaar om alle trainees rond dezelfde tijd te laten starten, namelijk uiterlijk begin 2025.
Er zijn 15 plaatsen beschikbaar. Je zult uiterlijk begin 2025 starten met het traineeship. De startdatum van je traineeship hangt af van de vraag of we een goede werkplek voor je kunnen vinden binnen de universiteit, en wanneer die plek beschikbaar komt.
We gaan op zoek naar een werkplek binnen de universiteit die overeenkomt met je specifieke achtergrond. Het is daarom onwaarschijnlijk dat twee trainees tegelijkertijd op dezelfde afdeling belanden. We moedigen echter het contact tussen de verschillende trainees aan, door informele bijeenkomsten te organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten kun je samen met de andere trainees bespreken hoe het met jou en de andere trainees gaat.
Tijdens het traineeship volg je de taaltraining 'Interculturaliteit op de Nederlandse werkvloer', deze training is speciaal ontwikkeld door Taleninstituut Babel voor het Incluusion traineeship programma. In 8 sessies leer je over de Nederlandse werkcultuur, communicatieve werkstijlen en verwachtingen ten aanzien van werkplanningen. Ook leer je over samenwerken, verschillende vergaderstijlen en -rollen en jezelf presenteren tijdens een sollicitatieprocedure. Uiteraard ontvang je tijdens deze sessies ook feedback op jouw Nederlandse taal. Na afronding van deze taaltraining mag je een niveau verhogende taalcursus bij Babel volgen, bijvoorbeeld B1 naar B2. Welke training dit is hangt af van jouw Nederlands niveau.
Samenwerken met collega's van de UU met verschillende culturele achtergronden kan een uitdaging zijn. Iets wat voor de een vanzelfsprekend is, is dat misschien niet voor de ander. Dit kan leiden tot verwarrende situaties. In deze 16 uur durende training leer je dit soort situaties te herkennen en er beter mee om te gaan.
Het verschilt per traineeship wat de professionele training inhoudt. We kiezen de training in overleg met jou en je leidinggevende. De training moet je direct helpen bij je werk. Een voorbeeld: iemand met een traineeship op een communicatieafdeling kan een training volgen over ‘schrijven voor websites’.
Work2Work is een programma van de UU voor werknemers waarvan het contract bijna verloopt. Het ondersteunt deze UU-werknemers bij het vinden van een nieuwe baan. Incluusion Trainees krijgen ook ondersteuning van Work2Work. Work2Work biedt de trainees coaching, tools en inzichten om kansen te creëren en de arbeidsmarkt efficiënt te benaderen. Zo kun je bijvoorbeeld leren hoe je jezelf optimaal presenteert via je cv en tijdens een sollicitatiegesprek.
Tijdens een fulltime traineeship van 6 maanden krijg je 15 dagen vrij. Dit is inclusief alle verplichte collectieve vrije dagen, namelijk de vrijdag na Hemelvaart en de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar wanneer de UU-gebouwen gesloten zijn. Als je vrij wilt nemen, moet je dit op tijd bespreken met je UU-leidinggevende!
De reiskosten worden bijna altijd door de gemeente of het UAF betaald. Als je wordt uitgenodigd voor een kennismaking, vragen we je van tevoren al te checken of je gemeente of het UAF je reiskosten wil betalen.
Nee, het traineeship is bedoeld om werkervaring op te doen en kennis te maken met de Nederlandse arbeidsmarkt. Wel kan de dienst Work2Work van de UU en het netwerk dat je tijdens het traineeship hebt opgebouwd je helpen bij het vinden van een volgende baan.