Wetenschappers onderzoeken rol van communicatie in slagen nieuw pensioenstelsel

Roze spaarvarkentje. Foto: Pawel Czerwinski, via Unsplash

Lisanne van Weelden, Hans Westerbeek en Hans Hoeken ontvangen een Netspar Grant voor hun onderzoek naar het nieuwe pensioenstelsel. Met de financiering kunnen ze een promovendus aanstellen. Deze promovendus zal onderzoek doen naar effectieve communicatiestrategieën, waarmee pensioenfondsen uitdagingen van het nieuwe stelsel kunnen ondervangen.

“Communicatie is cruciaal”

In het nieuwe pensioenstelsel kunnen mensen meer keuzes maken dan voorheen, zowel tijdens de opbouw van het pensioen als over de uitkering ervan. “We moeten dus allemaal gaan nadenken over wat we willen dat er met ons geld gebeurt”, legt Van Weelden uit. “En om mensen hierin goed te begeleiden en van informatie te voorzien, is sterke communicatie vanuit de pensioenfondsen van cruciaal belang.”

Een promovendus zal de uitdagingen van het nieuwe pensioenstelsel identificeren en communicatiestrategieën ontwikkelen om deze te overwinnen. “Het project speelt dus echt in op een huidig maatschappelijk vraagstuk. De promovendus gaat bijvoorbeeld kijken hoe communicatie over het stelsel realistische verwachtingen kan scheppen en de eerlijkheid ervan kan uitleggen. Hopelijk leidt het tot concrete inzichten, waardoor pensioenfondsen weten hoe ze begrijpelijk en inclusief kunnen communiceren.”

Onderzoeksopzet

Eerder is er in de gezondheidszorg en de rechterlijke context onderzoek gedaan naar de manier waarop communicatie de juiste verwachtingen kan scheppen en de eerlijkheid van procedures kan verklaren. Het nieuwe project zal deze inzichten blootleggen met systematische literatuurstudies. Daarnaast wordt door middel van iteratief ontwerpend onderzoek en interviews met pensioenspecialisten en -deelnemers vastgesteld in hoeverre de inzichten vertaald en toegepast kunnen worden in de (Nederlandse) pensioencontext.

De beurs is mogelijk gemaakt door Netspar en wordt gefinancierd door Instituut Gak.