Videoportretten geven jonge vluchtelingen een gezicht

Obbay

Dr. Koen Leurs (Media-en cultuurwetenschappen) heeft in het kader van zijn ‘Young Connected Migrants’ project drie videoportretten gemaakt van drie immigranten in Nederland.

Young Connected Migrants

Jeugdige asielzoekers, vluchtelingen en expats hebben digitaal contact met hun thuisland en aankomstland. Leurs vergelijkt ervaringen van deze jongeren in Nederland om te achterhalen of internet gebruik leidt tot segregatie en/of integratie.  Het onderzoek omvat interviews, online en offline observaties en analyseert smartphones als een broekzakarchief met betekenisvolle foto’s.

Drie portretten

In  deze portretten maken we kennis met drie jonge vluchtelingen uit verschillende landen.

Wael is een 22-jarige mensenrechtenactivist uit Douma (Syrië), hij woont op dit moment in Maarssen. Wael gebruikt Facebook om mensen te laten zien ‘wie we zijn’ en ‘waarom we hier zijn’. Hij is ook betrokken bij de IntegratieCaravan.  Voornamelijk Syrische vluchtelingen rijden in een caravan naar verschillende steden in Nederland omdat zij kennis willen maken met hun nieuwe thuisland en de inwoners. Zij willen gesprekken op gang brengen en Nederlanders hun persoonlijke verhalen laten horen.  

Abdullah uit Yemen is 22 jaar en een expert op het gebied van computers en smartphones. Hij ontwikkelt websites en maakt veelvuldig gebruik van social media om in contact te staan met zijn familie. Hij vertelt over zijn ervaringen in Yemen waar hij niet vrij was om te schrijven wat hij wilde op Facebook.

Obbay is een 20-jarige pianist, hij begon zijn studie piano aan het conservatorium in Homs (Syrië) in 2014. Hij vervolgt deze sinds 2016 aan het conservatorium in Haarlem, in Nederland.

 

De videoportretten zijn gefilmd door de 21 jarige Syrische filmmaker en Utrechtenaar Karim Shalhoub, in samenwerking met ImagineIC. De portretten zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van NWO, CCHR en ICON.

Wael

Abdullah