'Tot in de wortels' deel 1: Rashmi's klimaatbestendige planten

Visuele verhalen over plantenonderzoek aan de UU

In de visuele serie 'Tot in de wortels' draait het om verhalen over plantenonderzoek aan de Universiteit Utrecht. In de eerste aflevering staat het werk van professor Rashmi Sasidharan centraal.

Meer weten?

Wil je meer weten over Rashmi's onderzoek? Lees dan het artikel over haar benoeming tot hoogleraar of bekijk haar profiel.

Tekstversie

Professor Rashmi Sasidharan doet onderzoek naar klimaatbestendige planten. Zonder water overleven planten het niet, maar te veel water is ook weer niet goed. Overmatige neerslag als gevolg van de opwarming van de aarde kan leiden tot overstromingen en mislukte oogsten. Rashmi onderzoekt waarom te veel water slecht is voor veel planten of zelfs fataal kan zijn. Ook wil ze weten hoe planten waarnemen dat ze onder water staan en hoe ze daarop reageren. Haar onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat de concentratie van het plantenhormoon ethyleen toeneemt bij overstroomde planten. Bij bepaalde plantensoorten leidt dit tot versnelde bladgroei, waardoor de bladeren boven het wateroppervlak uitkomen en weer kunnen ademen. Rashmi's uiteindelijke doel is om "waterbestendige" planten te creëren die tegen extreme weersomstandigheden kunnen.