'Tot in de wortels' deel 3: Ronnies samenwerkende planten

Visuele verhalen over plantenonderzoek aan de UU

In de visuele serie 'Tot in de wortels' draait het om verhalen over plantenonderzoek aan de Universiteit Utrecht. In de derde aflevering staat het werk van Ronnie de Jonge centraal.

Meer weten?

Wil je meer weten over Ronnies onderzoek? Bekijk dan zijn profiel.

Eerdere delen

In het eerste deel van 'Tot in de wortels' staat het onderzoek van Rashmi Sasidharan naar klimaatbestendige planten centraal. In het tweede deel vertelt Kaisa Kajala over haar onderzoek naar fenotypische plasticiteit: het vermogen van planten om te veranderen als reactie op hun omgeving. 

Tekstversie

Ronnie en zijn team onderzoeken de interactie tussen planten en micro-organismen als bacteriën. Zo hebben bacteriën op de wortels van een plant invloed op de gezondheid van de plant, net zoals bacteriën in onze darmen mede bepalen hoe gezond wij zijn.

Plantenwortels scheiden een heleboel stoffen uit. Sommige daarvan trekken goedaardige bacteriën aan (hoewel sommige kwaadaardige bacteriën daar ook misbruik van maken). De goedaardige bacteriën beschermen de plant tegen ziekteverwekkers en helpen de plant bij het opnemen van voedingsstoffen.

Ronnie en zijn collega’s willen weten waarom sommige goedaardige bacteriën in staat zijn om succesvol wortels te bevolken, en andere dat een stuk minder goed lukt. Omdat die vraag erg complex is - er zijn veel factoren die invloed hebben, zoals genetische eigenschappen, interacties tussen bacteriën en allerlei omgevingsfactoren, die ook nog invloed op elkaar hebben – schakelt Ronnie de hulp in van kunstmatige intelligentie om tot nieuwe inzichten te komen. Die inzichten kunnen uiteindelijk gebruikt worden om planten beter bestand te laten zijn tegen uitdagende omstandigheden, zoals ziektes en droogte.