'Taal schiet altijd tekort.' Rosemarie Buikema en Christine Quinan over genderneutrale taal in de Volkskrant

© iStockphoto.com/AlexLMX

Gemeente Amsterdam kondigde deze week aan haar burgers te zullen aanspreken in genderneutrale termen. Geen 'beste dames en heren' meer, maar 'beste bewoners'. Ook veel andere overheidsinstanties stappen over op genderneutraal taalgebruik. Utrechtse genderwetenschappers prof. dr. Rosemarie Buikema en dr. Christine Quinan geven hun visie hierop in de Volkskrant (26 juli).

Prof. dr. Rosemarie Buikema
Prof. dr. Rosemarie Buikema

Buitensluiten

"We zijn ons er steeds meer van bewust dat er behalve de categorie man en vrouw nog een heleboel andere identiteiten mogelijk zijn", zegt Buikema. "Het is maar heel zelden van belang welke biologische sekse iemand heeft. Maar we spreken mensen wel continu op die manier aan. Daardoor voelt een deel zich buitengesloten." Om dat tegen te gaan stappen instanties dus over op genderneutrale taal, maar ook dat roept veel reacties op. "Mensen snappen het niet of het maakt ze kwaad", zegt Quinan. "Die emotionele reactie spreekt boekdelen over hoe diepgeworteld het idee is dat de wereld alleen is opgedeeld in mannen en vrouwen, met niets ertussenin."

Dr. Christine Quinan
Dr. Christine Quinan

Taal schiet tekort

De discussie over genderneutraliteit is complex – zo zijn niet alle maatregelen even zinvol, benadrukt Quinan – en zal nog wel even voortduren, maar toch kunnen er al lessen getrokken worden volgens Buikema: "Iedereen heel precies aanspreken lukt niet, taal schiet altijd tekort. Dan is het slimmer mensen aan te spreken op een relevant aspect van het burgerschap dat ze delen. Zoals: belastingbetaler, passagier, of Amsterdammer."