Subsidie van Alzheimer Nederland voor Utrechtse eiwitonderzoeker

Eiwitwetenschapper Stefan Rüdiger heeft van Alzheimer Nederland subsidie gekregen. Hij ontvangt een financiering van € 200.000 voor onderzoek naar de aggregatie van het Tau-eiwit, een kenmerk van de ziekte van Alzheimer. Hij wil een strategie ontwikkelen om de ophoping van Tau-eiwitten af te breken door chaperone-eiwitten na te bootsen.

Het kenmerk van de ziekte van Alzheimer is de sterfte van neuronen door ophoping van het Tau-eiwit in de hersenen. Sleutel is de vorming van fibrillen: lange naaldachtige eiwitklonten. "Tau-eiwitten zijn continu aanwezig in de hersenen, maar worden normaal gesproken afgebroken door chaperonen. Het is echter onduidelijk waarom deze Tau-fibrillen op een bepaalde leeftijd niet meer worden afgebroken", zegt Stefan Rüdiger van de sectie Cellular Protein Chemistry van de Universiteit Utrecht. "We gaan een nieuwe strategie ontwikkelen om met deze Tau-aggregaten in neuronen om te gaan, door gebruik te maken van het eigen afweersysteem van de natuur. Onze hypothese is dat chaperon-achtige verbindingen het mogelijk maken om de controle over Tau-aggregatie te herwinnen".

Fundamentele kennis

Tot op heden is er geen genezing van de ziekte van Alzheimer, vooral door gebrek aan fundamentele kennis. Rüdiger wil een belangrijke stap zetten in het begrijpen van Tau-aggregaties op moleculair niveau, en daarmee de weg vrijmaken voor een nieuwe strategie om Alzheimer aan te pakken. "Ik voel me zeer vereerd om deze subsidie van Alzheimer Nederland te ontvangen. Dit is echt waar mensen op straat hun geld voor doneren. Inzicht in de ziekte is essentieel om te kunnen werken aan een genezing.”