Rechtenstudenten verkiezen Jan Kostijn Dieben en Ernst van Bemmelen van Gent tot Docenttalent en Docent van 2018

Ernst van Bemmelen van Gent
Ernst van Bemmelen van Gent, docent van het jaar 2018 volgens Utrechtse rechtenstudenten.

De Utrechtse rechtenstudenten hebben Jan Kostijn Dieben verkozen tot docenttalent van het jaar en Ernst van Bemmelen van Gent als docent van het jaar. Hun veelzijdigheid, praktijkervaring en enthousiasme werd geroemd.

Per categorie waren drie docenten genomineerd en via een online formulier hebben alle rechtenstudenten hun stem kunnen uitbrengen. De voorzitter van de JSVU (Juridische Studenten Vereniging te Utrecht) mocht namens alle rechtenverenigingen in Utrecht de docentenprijzen uitreiken.

Docent van het jaar

Dit zei de jury onder meer over de genomineerden: 

Janneke Gerards, hoogleraar Fundamentele rechten en onder meer decaan van de Legal Research Master. "Haar deur wordt platgelopen met studenten die weer iets nieuws hebben bedacht om de grenzen van het recht en de Legal Research Master op te zoeken of die persoonlijke vragen of problemen hebben. Al deze studenten helpt ze met evenveel geduld."

Willem Janssen, gespecialiseerd in Europees en nationaal aanbestedingsrecht. "We zijn dankbaar voor een docent als Willem Janssen. In het college laat hij zien passie te hebben voor het Europees recht en hij behoudt de aandacht en interesse van de student door de academische lesstof concreet en praktijkgericht uit te leggen."

Ernst van Bemmelen van Gent, betrokken bij vrijwel alle privaatrechtelijke vakken in de bachelor en tutor voor het Utrecht Law College. "Ernst is een aanwinst voor de universiteit en haar studenten, onder meer door de schat aan praktijkervaring die hij met zich meebrengt."

Uitreiking Docentenprijzen 2018 bij Rechtsgeleerdheid. Rechts Janneke Gerards en Ernst van Bemmelen van Gent.

De winnaar werd Ernst van Bemmelen van Gent. "Hij gaat verder dan de voorgeschreven literatuur en opdrachten en daagt studenten uit om buiten de bestaande (juridische) kaders te denken. Dat vergt een goede voorbereiding voor de werkgroepen, maar Ernst is altijd bereid om even een stap terug te zetten. Zo zorgt hij dat iedere student een uitleg op maat krijgt en aan het eind van de werkgroep naar buiten loopt met het gevoel dat hij of zij het kan."

Jan Kostijn Dieben
Jan Kostijn Dieben, docenttalent van het jaar 2018.

Docenttalent van het jaar

De genomineerden voor deze prijs hadden minder dan vijf jaren aan ervaring als docent. Dit zei de jury over hen: 

Jan Kostijn Dieben, onder meer docent in de nieuwe minor Recht, innovatie en technologie: "De carrière van Jan Kostijn begon anders dan de meeste juristen. Hij besloot om na zijn doctoraal in de Geneeskunde door te studeren aan de Universiteit Utrecht, maar dan binnen Rechtsgeleerdheid." 

Thijs van Duffelen, junior-docent  Staats- en Bestuursrecht en Rechtstheorie. "Thijs is genomineerd vanwege zijn toegewijde en gedisciplineerde benadering van de lesstof. Zijn rustige doch rechtvaardige wijze van doceren houdt de studenten bovendien in het juiste spoor, ondanks dat de Staats- en Bestuursrechtvakken meestal niet als eenvoudig ervaren worden."

Lonneke Martin, docent Strafrecht. "Studenten beschrijven Lonneke als vriendelijk en erg betrokken bij studenten. Lonneke heeft kennis van zaken, legt de stof geduldig uit en neemt uitgebreid de tijd voor studenten die de stof minder snel tot zich nemen." 

De winnaar werd Jan Kostijn Dieben. "In het onderwijs wordt direct duidelijk dat Jan Kostijn over enorm veel kennis bezit, wat studenten een betrouwbaar gevoel geeft. Daarnaast straalt hij enthousiasme uit, wat de werkgroep activeert en inspireert."