Mr. Ernst van Bemmelen-van Gent LLM

Docent
Molengraaff Instituut voor privaatrecht
e.e.vanbemmelen-vangent@uu.nl

Ernst van Bemmelen van Gent studeerde privaatrechtelijk af aan de Universiteit van Amsterdam en rechtsvergelijkend in Dresden (LL.M.). Hij heeft in zijn advocatenpraktijk in Nederland en op Sint Maarten (toenmalig Nederlandse Antillen) de volle breedte van de (internationale) ondernemingsrechtelijke advies- en procespraktijk mogen meemaken. Bij een verzekeraar heeft hij als bedrijfsjurist gewerkt. Als ‘eenpitter’ doet hij tegenwoordig part time bijzondere zaken of helpt hij kleine ondernemers met internationale projecten, waarbij toezicht op markten en mensenrechten aan bod komen.

 

Naast zijn advocatenpraktijk is Ernst actief bij kennisinstellingen. In Dresden was hij wetenschappelijke hulpkracht van professor Peter Hay op het vlak van internationaal privaatrecht. In Sint Maarten bestuurslid van de plaatselijke ‘university’. Aan de Haagse Hogeschool heeft hij tussen 2006 en 2014 een geheel nieuwe juristenopleiding op bachelor-niveau ontwikkeld en daaraan leiding gegeven. Het onderzoek en de ontwikkeling van onderwijsmateriaal dat daarvoor nodig was heeft hij binnen het Bynkershoek Institute gerealiseerd. Sinds 2015 is Ernst verbonden aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht en docent bij het Utrecht Law College. In 2018 is hij verkozen tot Docent van het Jaar van die opleiding. Sinds 2020 is hij benoemd tot Universitair Docent Onderwijs (UDO) op het vlak van de interactie tussen recht en technologie. In deze op onderwijsvernieuwing gerichte functie is Ernst actief in de master "Intellectueel Eigendom, Innovatie en Technologie", de master "Law and Technology in Europe", en het kenniscentrum Legal Skills Academy.

 

Als onderzoeker was Ernst tussen 2014 en 2016 verbonden aan het onderzoeksplatform ‘Good Governance’ van de Haagse Hogeschool. Sinds 2016 werkt hij als Maastrichtse buitenpromovendus aan een proefschrift over de vraag "wat is een goed jurist in 2033".

 

Naast zijn juridische werkzaamheden is Ernst actief als vrijwilliger in diverse culturele en maatschappelijke organisaties. Met zijn gezin woont hij in Den Haag waar hij zijn huis als ‘Studio Sophia’ ter beschikking stelt aan culturele activiteiten. Ernst laadt zijn “batterij” op door in amateursymfonieorkesten (alt)viool te spelen.